Neprolazno delo Dobrice Ćosića

Dragana MATOVIĆ

17. 05. 2019. u 07:47

Непролазно дело Добрице Ћосића

Dobrica Ćosić,foto P.Mitić

Pet godina od odlaska akademika, velikog pisca i nekadašnjeg predsednika SRJ. Đogo: "Vreme smrti" je naš "Rat i mir". Bećković: Vratio se književnosti tek kad je preminuo

PROŠLO je pet godina otkako nas je napustio jedan od najvećih srpskih pisaca i nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić. Međutim, njegovo delo je i dalje živo. Serija "Koreni" je od početka emitovanja oborila sve rekorde gledanosti, a ovaj Ćosićev roman, prvi put objavljen 1954, proglašen je u februaru za najčitaniju knjigu u bibliotekama širom Srbije. Sadašnja Zadarska ulica u Beogradu uskoro će poneti ime akademika Ćosića.

- "Koreni" su najzad pokazali da je Dobrica Ćosić jedan od najkorenitijih srpskih pisaca - kaže, za "Novosti", pesnik Rajko Petrov Nogo. - Prosto je neverovatno koliko je ekranizacija udahnula nov život tom njegovom romanu. Iz "Korena" je kasnije izašlo ogromno delo velikih epskih razmera. Dobrica Ćosić je učinio Srbiju Srbijom i po njemu će se ona prepoznavati.

PROČITAJTE JOŠ - Dobrica Ćosić: Srbi u zupčanicima Velikog mehanizma

Ipak, godišnjicu smrti Dobrice Ćosića u subotu 18. maja neće obeležiti Srpska akademija nauka i umetnosti, niti druge institucije u kojima je poznati romansijer bio istaknuti član. Jedino je u Udruženju književnika Srbije pre nekoliko dana organizovana promocija knjige "Dnevnik o Dobrici Ćosiću" Stojana Berbera.

- Brojim te godine i nije mi važno da li će neko napraviti sedeljku ili ne - kaže piščeva ćerka Ana Ćosić Vukić. - Mnogo mi nedostaje. Bio je divan otac. Iduće godine navršava se sto godina od tatinog rođenja. Potrudiću se da tu godinu dostojanstveno obeležimo knjigama, a možda i izložbom u nekom muzeju. Uzdam se u se, kao što je Dobrica čitavog života radio.

PROČITAJTE JOŠ - Beograđani se odužuju srpskom velikanu: Ulica Dobrice Ćosića umesto Zadarske

Izdavačka kuća "Laguna" objavljuje Ćosićeva izabrana dela, a njihova knjižara u Bulevaru kralja Aleksandra nosi njegovo ime.

- Dobrica Ćosić je kao pisac danas življi nego ikada, osvojio je nove čitaoce, a oni stari ga čitaju na nov način - smatra pesnik Gojko Đogo. - Zajedno sa njim na onaj svet se preselila i politička scenografija koja je od njegovih početaka imala znatnog uticaja na kritičku recepciju njegovog dela, bilo da je reč o jednom ili drugom ideološkom osenčenju.

Iako je ovog puta filmska adaptacija "Korena" zacelo pobudila nešto veću pažnju čitalaca, siguran sam da će i druga njegova dela, filmovana ili ne - a bilo bi dobro da budu - i u budućnosti, pored Andrića i Crnjanskog ostati omiljena lektira. Mode prolaze, Ćosić ostaje. "Vreme smrti" je naš "Rat i mir". Ćosić je srpski Tolstoj.

PROČITAJTE JOŠ - Godišnjica smrti Dobrice Ćosića: Istorija srpskih duša i sudbina


Njegova dela višestruko su nagrađivana, prevedena su na tridesetak jezika, a svi njegovi romani prevedeni su na francuski, gde su dobili najveće pohvale.

- Dobrica Ćosić se vratio književnosti tek kad je preminuo i odmorio se od harangi koje su ga pratile otkad je izašao iz Komunističke partije - kaže pesnik i akademik Matija Bećković za naš list. - Ne znam hoće li se te harange nastaviti ako bude objavljen roman o Titu, o kojem mi je govorio u poslednjim danima života i za koji verujem da postoji u njegovoj zaostavštini.

Sa ćerkom Anom,foto P.Mitić

Za profesora dr Milivoja Pavlovića, Ćosić je amblematska figura srpske kulture i neiscrpna tema našeg javnog života. Razgovori koje je Pavlović povremeno, kao Ćosićev privilegovani sabesednik, vodio pretočeni su u dve knjige.

- U razvijenijim kulturama takvim veličinama bave se čitavi timovi, ili instituti - ističe Pavlović. - Kod nas to nije slučaj, iako i ovde nastaju dobre knjige o Ćosiću. Već ih je na srpskom jeziku više no što je na bibliotečkim policama knjiga koje je Ćosić napisao, a on je bio veoma plodotvoran. Ćosić je tvorac najvoluminoznijeg romansijerskog opusa u srpskoj književnosti, a ostavio je i obilje knjiga drugih žanrova. Nadživevši mnoge svoje ljute protivnike, u čemu je sličan sudbini Vuka Karadžića, Ćosić je ostavio književni opus kome ćemo se vraćati ne samo zbog onog što je napisao i kazao, već i kako je to kazao. Pisac koji je za sebe govorio da boluje od srpske sudbine - od toga je i umro.

Ćosić i Bećković,foto N.Fifić

UVERENjA I ZABLUDE

- KAO i Ivo Andrić, Ćosić je shvatio da čovek treba da ostari da bi uvideo svoje zablude - objašnjava Pavlović. - Kao mlad čovek levičarskih i socijaldemokratskih uverenja, Ćosić je mislio da ima uslova za zasnivanje neke etike u javnom delovanju, a kasnije je shvatio da je to iluzija... "Svet za koji sam se borio nije stvoren", rekao mi je Ćosić u jednom razgovoru, i nastavio: "Iako mi se ponekad činilo da moja uverenja nisu u celini utopistička, i da sam sudbinu uhvatio za vrat, ubrzo sam uviđao da je to bio njen rep, ili samo senka..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

владо

17.05.2019. 09:50

Свережимски писац. О покојнику све најбоље. То је максимум. Али, каква власт такав и писац.

Koja D Inn

17.05.2019. 11:06

Citajuci Srpsku triologiju i Vreme smr ti video sam da je naslov razlicit. Nisam sigurno ubedjen da je Miroslav K. odredio naslov ove druge

Koja D Inn

17.05.2019. 11:09

Clanovi SANU su usli u kucu Srba sad ih sramota da se sazna ko ih je ugurao. Nema obelezavanje bilo kog datuma a u vezi sa mentorom

Д. З.

17.05.2019. 11:45

Добрица Ћосић је врх српске уметности, српске нације и српсске духовне величине. Андрић, Црњански, Ћосић је српско књижевно тројство великана,а ако и окренемо редослед, потпуно је исто то.

Dragan

17.05.2019. 14:23

Pročitao sam veći deo njegovog opusa. Nisam baš siguran da je zaslužio svojim pisanjem da bude uz Crnjanskog i Andrića. To što se tiče dela. A što se tiče lika daleko je od toga da se kuje u zvezde. Priča o tome da je bio otac nacije je jednako skandalozna kao i ona histerija na sahrani Leke Rankovića. Mada, ako se pogleda s druge strane,kakva nacija takav i otac. Mora da bolje nismo ni zaslužili.

Д, М. С.

18.05.2019. 15:43

@Dragan - Отац нације није, јер српска нација нема једног оца. Али да је Ћосић велики писац српске нације, то је несумњиво. Нажалост, био је комуниста, али ко је од нас светац, нека се баци каменом на великог писца ако жели. да је анписао само "Корене" и "Време смрти", био би и такјо велики.

Лазар Обичан

17.05.2019. 23:39

Недавно сам завршио с читањем ,,Деоба". Велики роман у сваком смислу. Можда и најбоља Ћосићева књига. И ево сада тражим на Гугл Еарту Велику Дренову, његово родно мјесто. Нађох је, близу Трстеника. Е сада нема никакве ознаке гдје је тамо Ћосићева родна кућа. Да ли неко зна? Велика жеља ми је да је обиђем. Ако неко зна за Ћосићеву родну кућу, нека помогне, био бих и више него захвалан.