AKCIJA NEGUJMO SRPSKI JEZIK: Spas našeg bogatstva

J. Banjanin

sreda, 24. 04. 2019. u 18:43

АКЦИЈА НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК: Спас нашег богатства

Gujon sa Radom Đuričin i Vjerom Mujović, Foto: P. Mitić

Obeležena četvrta godišnjica značajne akcije "Negujmo srpski jezik" . Gujon: Milozvučan jezik, poput srpskog, grehota je kvariti lošim govorom

KULTURA govora u javnom prostoru i našim institucijama, školama, na ulici nije na zavidnom nivou. To je posledica duha vremena, ali i različitih okolnosti koje vladaju u svetu. Čim su kultura govora i očuvanje kvaliteta srpskog jezika teme u našem društvu, već smo uradili veliki posao.

Ovim rečima ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, na svečanosti u Biblioteci grada Beograda, sumirao je rezultate akcije "Negujmo srpski jezik", koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti.

- Pre četiri godine pokrenuta je akcija koja je bila nesvakidašnji iskorak i čiji cilj je bio, između ostalog, negovanje kulture govora u porodici, medijima i društvu. Čini mi se da smo pokrenuli lavinu dobrih događaja i da su akciju prihvatili mladi ljudi i da se proširila i izvan zvaničnih institucionalnih okvira - kazao je Vukosavljević.

Projekat "Negujmo srpski jezik" započet je 2015. uz učešće Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Biblioteke grada Beograda, a godinu dana kasnije proširen je na republički nivo uz podršku Ministarstva kulture. Brojne javne ličnosti, od Monike Beluči do Rade Đuričin, na posterima su rešavale jezičke nedoumice, a odnedavno je zaživeo i "Karavan kulture govora" koji predvodi humanitarac Arno Gujon.

Pročitajte još - Počela akcija “Negujmo srpski jezik”


- Bila mi je velika čast da učestvujem u akciji "Negujmo srpski jezik", ne samo zbog toga što srpski smatram drugim maternjim jezikom, već zbog činjenice da je jezik u srži indetiteta svakog naroda. Prenoseći jezik budućim naraštajima prenosimo ono što jesmo, kako bi naša deca bila ono što smo mi danas i ono što su bili naši preci. Jezici svugde na svetu moraju da se očuvaju jer oni su naše najveće bogatstvo - istakao je Gujon. - Jezik je i pisana i izgovorena reč, zato je potrebno da osvestimo važnost čitanja i da podstaknemo ljude da se bave kulturom govora. Svako može, ukoliko uloži bar pet minuta svakog dana u učenje i negovanje srpskog jezika, da postigne odlične rezultate. Poštapalice su kao mrlje kojima ružimo naš govor. Srpski jezik je lep i milozvučan i grehota bi bila da ga kvarimo lošim govorom.

Učenik Danilo Raonić se obratio publici

OČUVANjE ĆIRILICE

SPECIJALNI gosti svečanosti bili su učenici OŠ "Milan Blagojević" iz Lučana, Danilo Raonić, Đurđina Matijašević i Magdalena Savić, koji su uz nastavnicu srpskog jezika Moniku Ružić započeli projekt "Sačuvajmo ćirilicu". U okviru ove akcije, u toku je anketa u školama na teritoriji cele zemlje sa pitanjem kojim se pismom učenici više služe, a najavljeni su i veče posvećeno Dobrici Eriću i beseda Matije Bećkovića o ćirilici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bole

24.04.2019. 19:33

Morate prvo da uradite novine, zatim filmove, kao i ljude koji gostuju na televiziji. Onda ce problem biti resen.

Д. Мирсин Сибничанин

27.04.2019. 11:30

Ако ћемо српски језик, као нико други, неговати кроз нормативно четвороличје (два по изговору плус два по писму, тешко српском народу који се тако не може никада довољно објединити као други. Џабе је такво "неговање". Српска лингвистика је изван света.