Počinje Borina nedelja

J. STOJKOVIĆ

subota, 16. 03. 2019. u 15:54

Почиње Борина недеља

Foto Vikipedija

Tradicionalna književna manifestacija u Vranju. Smotru će besedom otvoriti Grozdana Olujić

JEDNA od najstarijih i najznačajnijih književnih manifestacija u regionu "Borina nedelja" ove godine se održava po 53. put - od 23. do 29. marta. Nekoliko dana ranije, u organizaciji Grada i Biblioteke "Bora Stanković" biće održana druga po redu manifestacija "Borini književni dani", od 21. do 23. marta.

Pročitajte još: Borini književni dani u Vranju od 21. do 23. marta

Organizator starije manifestacije, vranjska Književna zajednica, ove godine obeležava 30 godina od osnivanja, tako da će "Borina nedelja" biti u znaku tog jubileja, ali novina je da se neće odvijati samo u Vranju.

- Kako lokalna samouprava ne prepoznaje važnost i značaj manifestacije, novine se ogledaju u tome što će se, osim redovnih programa u Vranju, paralelni programi održati i u Beogradu, u organizaciji Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, naravno, u saradnji sa našim beogradskim ogrankom, koji je formiran krajem prošle godine. Pojedini programi održaće se i u još nekoliko gradova u Srbiji - kaže Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice.

Pročitajte još: MEĐUNARODNI FESTIVAL “ZLATNA KACIGA”: Milomir Marić - Vitez, Vitezoviću nagrada za životno delo

Centralni događaj je svakako u Vranju i njega će tradicionalno besedom otvoriti prošlogodišnja dobitnica nagrade Grozdana Olujić.

- Njenom već dobro poznatom koncepcijom biće obuhvaćena i našoj publici istančanog ukusa predstavljena najznačajnija književna i kulturna ostvarenja koja su obeležila prošlogodišnju izdavačku produkciju - pojašnjava Mihailović.

UO Književne zajednice izrazio je nezadovoljstvo što grad, uprkos pravosnažnoj presudi, "plagira" manifestaciju uz kozmetičke izmene. Zbog toga će pravni tim zajednice narednih dana predati predlog za kažnjavanje Višem sudu zbog nepoštovanja sudske presude.

Program druge manifestacije će otvariti promocija knjige "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimira Tabaševića.

Miroslav Cera Mihailović

Zorica Jović, članica gradskog veća zadužena za kulturu, tvrdi da manifestacija nije plagijat:

- Ne želim da komentarišem manifestaciju koju organizuje udruženje građana. Ova manifestacija iza koje stoji grad apsolutno nema veze sa "Borinom nedeljom".

VUKSANOVIĆ, LOMPAR...

U okviru "Borine nedelje" biće predstavljen književni portret akademika Mira Vuksanovića, a o njemu će govoriti akademik Jovan Delić. Publici će biti predstavljeno delo "Crnjanski - biografija jednog osećanja" Mila Lompara, koja je nedavno ovenčana nagradom "Meša Selimović" za knjigu godine, kao i knjiga "Rusofobija kod Srba" Dejana Mirojevića. Poslednjeg dana manifestacije biće uručena nagrada ovogodišnjem lauretu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije