DOBITNIK "Velike nagrade Ivo Andrić" za životno delo za 2018. godinu je pisac i akademik Goran Petrović, dok je nagrada sa imenom našeg nobelovca za najbolju knjigu u prethodnoj godini dodeljena Rajku Petrovu Nogu za zbirku pesama "Sonet i smrt" - saopštio je na konferenciji za medije, održanoj u ponedeljak, žiri Andrićevog instituta u Višegradu, koji dodeljuje ovo visoko priznanje.

- Za jednog pisca je čast da se njegova knjiga nađe makar pored neke Andrićeve knjige na nekoj polici kućne biblioteke. A kada je pisac počastvovan ovakvom nagradom sa Andrićevim imenom, čast je još veća - kaže, za "Novosti", Goran Petrović, na vest o ovom priznanju.

Petrović je, po obrazloženju žirija (Muharem Bazdulj, Želidrag Nikčević i Jovan Delić, predsednik) - nagrađen "za celokupno prozno stvaralaštvo koje je doživelo izuzetnu recepciju u zemlji i svetu."

- Njegove knjige dosad su objavljene u 119 izdanja, od čega 67 na srpskom jeziku, a 52 u prevodima na ruski, španski, francuski, nemački, holandski, persijski... jezik. Jedan od najpoznatijih Petrovićevih romana "Atlas opisan nebom" doživeo je po četiri izdanja na ruskom i španskom, a roman "Opsada crkve Svetog Spasa" postao je kultno delo odmah po objavljivanju, baš kao i "Sitničarnica `Kod srećne ruke`" - deo je obrazloženja žirija koje je okupljenim novinarima pročitao predsednik žirija Jovan Delić.

On je dodao da ovih nekoliko bibliografskih podataka nedvosmisleno potvrđuje da je Petrović "svetski pisac i da pripada svetskoj književnosti".

Pročitajte još - Đogov "vuneni" znak

- Petrović je, poput Ive Andrića, pripovedajući o svom svetu i njegovoj bližoj i daljoj istoriji, postao pisac koji priča univerzalne priče, a te priče je svet prihvatio i prepoznao kao prilog svetskoj književnoj baštini - zaključio je Delić.

Goran Petrović

Zbirka "Sonet i smrt", u izdanju Srpske književne zadruge, donela je Rajku Petrovu Nogu priznanje za najbolju knjigu u 2018. godini.

- "Velika nagrada Ivo Andrić" svakog bi pisca obradovala, a mene posebno, zato što me to uvek iznenadi nečim poznatim. Andrić i Crnjanski su dva naša najveća pisca. Nikako da se naviknemo da imamo dva najveća pisca. Rusi su se navikli da imaju Tolstoja i Dostojevskog, jedino mi moramo da upoređujemo koji je veći. Andrić se ostvario u epskoj klasičnoj paradigmi, a Crnjanski u modernističkoj paradigmi, i sreća je da su ta dva pisca dve naše paradigme - kaže Nogo za naš list.

U obrazloženju žirija navodi se da su "Nogovi soneti raskošno raznovrsni, sa puno svetlosti unesene u smrt i grob i sa već poznatim Nogovim spojem tužbalice i uspavanke".

- Sa 25 knjiga poezije, sa dve-tri knjige eseja, sa dvema proznim knjigama sećanja i dnevničke proze, sa izdanjem "Dela Rajka Petrova Noga" u pet i "Izabranih dela" u sedam knjiga, kojima će se uskoro pridružiti i osma, Rajko Petrov Nogo je danas u najužem krugu najvećih živih srpskih pesnika - kazao je Delić.

Pročitajte još - Goran Petrović: Život u tri kutije

Književni kritičar Želidrag Nikčević kaže da je "svima jasno da smo nagradili dva pisca iz samog vrha savremene srpske književnosti".

Rajko Petrov Nogo 

- Pored visokog estetskog nivoa, Petrović i Nogo poseduju i onu višu, duhovnu i emotivnu dimenziju zbog kojih ne samo da visoko cenimo njihovo delo već ih volimo kao pisce, što nije tako čest slučaj. Njih dvojica pokazuju da ta naša izuzetno vredna tradicija ima žive, današnje nastavljače - poručio je Nikčević.

Nagrade Petroviću i Nogu biće uručene u nedelju, 27. januara u Andrićevom institutu u Višegradu.

UGLEDNO DRUŠTVO

NAGRADU za životno delo sa imenom Ive Andrića od 2015. otkako se dodeljuje, dobili su Matija Bećković, Dušan Kovačević i Ju Hua. Priznanje za najbolju knjigu do sada su dobili Vladimir Kecmanović, Zahar Prilepin i Bora Đorđević.

- Kao osnivač i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica je svoj ugled u svetu i svoje predano angažovanje za praćenje književne i filozofske scene stavio u funkciju razvoja naučnih i obrazovanih dometa ovog instituta, kojima pripada i ustanovljenje "Velike nagrade Ivo Andrić" 2015. godine - podsetila je Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odeljenja za književnost Andrićevog instituta.