Joškin Šiljan: Umetnik nije iz ovog sveta

M. KRALj

subota, 19. 01. 2019. u 13:28

Јошкин Шиљан: Уметник није из овог света

Joškina Šiljana, Foto Galerija „Haos“

Joškin Šiljan o izložbi svojih crteža koje je postavio u galeriji "Haos". On je nevidljiv, nema pol ni naciju, to je sila koja te tera da realizuješ delo

PRE nego što počneš da crtaš, pređi rukom preko praznog papira, da se sa njim pozdraviš! Ovako, otkriva nam, svoje mlađe kolege savetuje Jošikin Šiljan (1953), samouki vizionar sirove kreativne snage, o kome se čulo i van granica naše zemlje.

Njegovi crteži, ne samo na papiru, već i na kartonu, industrijskoj hartiji, šatorskom krilu, predstavljeni su u galeriji "Haos". Radove umetnika rođenog u Pirotu, sa ateljeom u napuštenom Domu kulture u Grdelici čije je zidove sam oslikao, istoričar umetnosti i vlasnica "Haosa" Borka Božović je prvi put videla uživo u Parizu, na Monmartru, na izložbi "Turbulencije na Balkanu". Odmah je, kaže, poželela da taj njegov jedinstveni svet crteža, u koje su utkani spontani, duhoviti, nekada i sarkastični komentari, ispisani mešavinom ćirilice i latinice ("Joško stvor s ispeglane uši..."), predstavi beogradskoj publici.

- U pitanju je veliki i snažni autor, čija dela pozivaju na komunikaciju, a svojom lakoćom izražavanja prizivaju detinjstvo umetnosti - priča Nina Krstić, direktorka jagodinskog Muzeja naivne i marginalne umetnosti, o umetniku čije je pravo ime Nebojša Stojković.

Ovog višestruko nagrađivanog autora, kako nam otkriva, u oktobru čeka izložba u Lozani, a film o njemu napraviće Mario del Kurto i Bastijan Žernu.


PROČITAJTE JOŠ - „Haos”: Vuk nas je pojeo


- Interesantno je posetiti njegov atelje u Grdelici, koja je dodatno posivela posle NATO bombardovanja, i videti kako sa tih zidova zrači neka nova, drugačija svetlost - nastavlja Krstićeva.

Prisećajući se da na početku stvaralaštva nije želeo da izlaže, umetnik nam otkriva da su se s vremenom nizale izložbe jer je shvatio kako je i gledanje umetničkih dela kreativni proces.

- Mi sami i svet oko nas smo u stalnom nastajanju, a mnoge stvari koje nam nisu jasne, zapravo su istinite - tvrdi Šiljan. - Umetnik nije iz ovog sveta, on je nevidiljiv, nema naciju, pol i ne pita da li tvoje telo može da izdrži ono što te natera da radiš. Umetnik je sila koja te tera da realizuješ delo. Kao što smo i mi knjige koje pročitamo, muzika koju slušamo, pozorišne predstave ili izložbe koje vidimo, a ne naš nameštaj ili naša kola. To je stvarna stvarnost, umetnost se možda i pojavila pre nas i stvorila nas.


HAOS I RED

U DELIMA koja izgledaju haotično zapravo postoji neverovatan red - otkriva autor. - Postojanje haosa uliva sigurnost i neki viši red. Totalitarna društva ne dozvoljavaju haos i insistiraju na redu, a u suštini to stvara podanike nižeg reda, koji moraju da slušaju. Kada se ovce naviknu na tor i kada im skineš ogradu, one opet dođu na ono isto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije