JEDAN od najvećih muzičkih genija današnjice, violinista Najdžel Kenedi sinoć je doputovao u Beograd da bi večeras u Sava centru nastupio na svečanom otvaranju jubilarnih, 50. Beogradskih muzičkih svečanosti. Ekscentrični virtuoz će, od 20 časova, održati koncert naslovljen "Od Baha do Geršvina", a Kenedija u ulozi violiniste, ali i pijaniste, pratiće kamerni ansambl - četvorka koju čine Rolf Busalb i Dag Bojl sa gitarama, čelista Piter Adams i kontrabasista Pjotr Kulakovski.

Ugledni južnokorejski violinista Edvin Kim nastupiće u petak, 12. oktobra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, s pijanistkinjom Natalijom Mladenović, a na programu će biti dela Janačeka, Šumana, Betovena i Sen Sansa. Ruski pijanista Vadim Rudenko, posle više od petnaest godina, ponovo se predstavlja našoj publici, 13. oktobra, sa resitalom na čijem će se programu naći dela Baha, Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova i Čajkovskog.

Zlatni Bemus prvi put u Beograd dovodi i čuveni ansambl "Šarun", kamerni sastav koji čine solisti Berlinske filharmonije u formaciji okteta, okupljeni pod imenom velikog arhitekte Hansa Šaruna, koji je projektovao zgradu Filharmonije u Berlinu. Muzičari jednog od možda najznačajnijih orkestara na svetu, nastupiće 14. oktobra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini.

PROČITAJTE JOŠ - 50. BEMUS PO REDU: "Zlatni" jubilej

Na 50. Bemusu koncert će održati i prave rok zvezde - gudački kvartet "Brodski", koji će nastupiti 16. oktobra u "Kolarcu", apsolutno zaslužuje taj epitet, jer je sarađivao sa Stingom, Bjork, Elvisom Kostelom i Polom Makartnijem. Kvartet osnovan 1972. godine, poslednji put je svirao u Beogradu pre sedam godina i izveo dela naše kompozitorke Isidore Žebeljan, a na Bemusu će se predstaviti kompozicijama Šostakoviča, Betovena, Tanake i Mendelsona.

Meksički tenor Ramon Vargas, u sredu, 17. oktobra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a pod upravom Bojana Suđića, a na programu su dela Leonarda Bernštajna - povodom 100 godina od rođenja američkog kompozitora i dirigenta, kao i poznate operske arije. Vargas u Beograd stiže posle nastupa u Operi Los Anđelesa u naslovnoj ulozi u operi "Don Karlos", koju tumači uz Plasida Dominga, a odmah posle Beograda pojaviće se u produkciji "Bala pod maskama" u Bečkoj državnoj operi. Bemus će 20. oktobra u "Kolarcu" zatvoriti Beogradska filharmonija, "pojačana" Horom Slovenačke filharmonije i pod dirigentskim vođstvom Gabrijela Felca, a orkestar, hor i solisti - sopran Sofi Klusman, mecosopran Šarlote Kvat, tenor Brenden Ganel i bariton Markus Ajhe, izvešće dela Gostuškog i Betovena.


MLADI I ETNO

KONCERT mladih umetnika, pijaniste Viktora Radića i soprana Milene Damnjanović, koji izvode dela Šuberta, Šumana, Gavrilina i Rosinija, biće upriličen 11. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada, dok će u Narodnom muzeju 19. oktobra biti održan koncert izvorne narodne muzike, autora dr Dimitrija Golemovića.