PLEMENITI UČITELj SRPSKOG NARODA (4): Svojim rečima širio ljubav

Dragana Matović

utorak, 11. 09. 2018. u 13:15

ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (4): Својим речима ширио љубав

Uživao je veliko poštovanje mladih Foto N. Skenderija

Moramo biti spremni, kada sve ovo prođe, da saslušamo istinu o sebi

SRBI su neobičan narod, koji najveće nevolje dočekuje i ispraća sa, poslužio bih se izrazom Milana Kundere, nepodnošljivom lakoćom postojanja. Moramo biti spremni, kada sve ovo prođe, da saslušamo istinu o sebi. Izlaz je moguć uz pomoć pravoslavnog duha i duha umetnosti, s kojima možemo da izađemo u svet i pokažemo svoju originalnost. Treba da verujemo u nadu sjedinjenu sa hrišćanskom verom, koja će držati kormilo srpskog broda, besedio je Vladeta Jerotić (1924-2018).

Jedan od najuticajnijih srpskih intelektualaca u poslednje pola veka često je postavljao pitanje da li je ponašanje većine u našem narodu prikladno i valjano ili nekorisno i neodgovorno. Kao čovek koji gledajući ume da vidi, a slušajući da čuje, nastojao je da realno sagleda pojave, dela i ljude. Uspeo je da narod privuče Bogu i Crkvi, duhovnosti i smirenju. Njegovi nastupi bili su svojevrsni praznici za čitaoce.


Pročitajte još - PLEMENITI UČITELj SRPSKOG NARODA (1): U svakome je video dobro


- Do ljubavi ne možemo doći dok smo gordi, moćni, vlastoljubivi i slavoljubivi, sebični i dovoljni sami sebi - govorio je. - Ljubav treba negovati. Imamo duhovnu ljubav, intelektualnu, emotivnu i fizičku. Neću da rangiram, svaka od tih ljubavi je bitna.

Jerotić je svojim rečima širio ljubav. Mnogo je pisao o temama iz graničnih oblasti religije, psihijatrije i filozofije. Iza sebe je ostavio impozantan opus, iako je prvu knjigu "Psihoanaliza i kultura" objavio tek u pedesetoj godini. U pedesetak knjiga koje je napisao, u mnogim tekstovima rasutim u našim časopisima i na mnogobrojnim predavanjima, osvetljavao je našu prošlost, pomagao u razumevanju sadašnjosti i otkrivao vrednosti koje našu budućnost čine izvesnijom.


Pročitajte još - PLEMENITI UČITELj SRPSKOG NARODA (2): Organska odbojnost prema politici


- Sve manje tražimo pozitivne primere među ljudima, a otkrivamo sve više neprijatelja - upozoravao je Jerotić. - Nema ljudi koji ne projektuju svoje mane, greške, da ne kažem grehove - na drugoga, a to je, izgleda, najlakše. Najpre, na bližu okolinu. Mužu je kriva žena i obratno. Deca se bune protiv roditelja, a potom ne valjaju susedi, i na kraju - ne valja ni narod. Znači, sve naše loše osobine s vremenom se projektuju na narod. U svemu tome treba tražiti neku ravnotežu i pomirenje.


Pročitajte još - PLEMENITI UČITELj SRPSKOG NARODA (3): Niko nije do kraja hrišćanin


Sve što je profesor Jerotić radio poslednjih 12 godina, obavljao je preko svoje zadužbine. Do odlaska u bolnicu pre četiri meseca, neumorno je pisao. Iza njega je ostalo mnogo neobjavljenih rukopisa. Ostavio je u amanet da neki tekstovi izađu posle njegove smrti: rukopisi o njegovim snovima, pisma, dnevnici, prepiske, a u Zadužbini Vladete Jerotića pripremaju dve sasvim nove knjige koje će izaći na predstojećem Sajmu.


UČIO ENGLESKI I POEZIJU

AKADEMIK Jerotić ostaće upamćen i po izvanrednoj memoriji, koju je imao i u dubokoj starosti. Savršeno pamćenje održavao je vežbama za memoriju - učio je engleski jezik i pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika.


(Sutra: Bio je sveštenik nauke)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije