Ederlezi za otvaranje smotre

G. ĆIROVIĆ

14. 08. 2018. u 11:28

U Vrnjačkoj Banji sinoć počeo tradicionalni 42. Festival filmskog scenarija. Pred publikom deset domaćih ostvarenja u takmičarskom programu

Едерлези за отварање смотре

Scena iz filma "Ederlezi rajzing" - Foto IMDb

PREMIJERNOM projekcijom dve epizode nove serije u produkciji RTS "Koreni", po romanu Dobrice Đosića, u režiji Ivana Živkovića i po scenariju Đorđa Milosavljevića, u kojoj glavne role tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević, Radovan Vujović, Dara DŽokić, Nenad Jezdić i Bojan Žirović, pred prepunim amfiteatrom letnje pozornice koja nosi ime Danila-Bate Stojkovića, sinoć je u Vrnjačkoj Banji počeo 42. po redu Festival filmskog scenarija.

Posle ceremonije svečanog otvaranja i "Korena" prikazanih van konkurencije, usledila je i projekcija filma "Ederlezi rajzing" za koji je scanario napisao Dimitrije Vojnov, čime je i zvanično počeo takmičarski program jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, koja će trajati do 17. avgusta.

Pročitajte još: Majstori scenarija

Publika će u takmičarskom programu imati priliku da vidi još devet domaćih igranih dugometražnih filmova nastalih u minulih godinu dana, odnosno između dva festivala - "Grande punto", po scenariju Vanje Hovan, "O bubicama i herojima" (Nikola Pejaković, Dimitrije Vojnov, Petar Pašić), "Horizonti" (Svetislav Dragomirović), "Meso" (Nikola Pejaković), "Nigde" (Predrag Velinović), "Izgrednici" (Đorđe Milosavljević, Milan Konjević), "Prokleti pas" (Dragan Pešikan), "Banditi u potrazi za mamom" (Kosta Ristić) i "Patuljci sa naslovnih strana" (Milorad Milinković).

Umetnički direktor 42. Festivala je glumac Marko Živić, a scenarije za svih deset filmova u festivalskoj konkurenciji ocenjivaće tročlani stručni žiri koji sačinjavaju Ivan Velisavljević, Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić, pobednik prošlogodišnjeg festivala sa filmom "Rekvijem za gospođu J." +

Serija "Koreni" - Foto RTS

PRATEĆI PROGRAM

VAN konkurencije biće prikazano i ostvarenje Dragana Bjelogrlića "Senke nad Balkanom", kao i "Zarobljeno vreme" Milana Nikodijevića, dok će u postfestivalskom programu publika 18. avgusta biti u prilici da pogleda i "Žabu" Pjera Žalice i "Godinu majmuna" Vladimira Blaževskog. Uz tradicionalne Škole filmske dramaturgije i filmske kritike i simpozijum "TV film na filmskom festivalu", u pratećem programu održaće se i promocije knjiga "Više od istine, Kadijević o Kadijeviću" i "Kritički vodič kroz srpski film 2000/2017", a planirana je i organizovana poseta rodnoj kući Sonje Savić u Donjoj Gorevnici kod Čačka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije