Erlend Lu: Tramp još ne čita knjige

V. Vujnović

23. 07. 2018. u 11:28

Ерленд Лу: Трамп још не чита књиге

Erlend Lu (desno) otvara „Trg od knjige“ / Foto: Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi

Norveški autor otvorio hercegnovski Međunarodni sajam pisane reči. Pandan svetu koji reprezentuje predsednik Amerike su ovakve manifestacije

HERCEGNOVSKI Međunarodni sajam "Trg od knjige" koji se ove godine odvija pod motom "Svet knjiga je najlepši svet koji je čovek stvorio" otvorio je na Belavisti, u srcu Starog grada, norveški kultni pisac Erlend Lu. Sa puno emocija govorio je o nekadašnjoj Jugoslaviji koju je, kako je dodao, zavoleo kroz priče dede i bake koji su redovno dolazili u zemlju koje više nema, jako je voleli i tu ljubav preneli i njemu.

Pročitajte još: Erlend Lu: Svet okreće leđa istini

Lu je istakao da je posle više dolazaka u Beograd, radostan što prvi put dolazi u Herceg Novi i Crnu Goru, a onda u svom stilu komentarisao nedavnu izjavu Donalda Trampa:

"Drago mi je što sam došao u Crnu Goru pre nego što izazovete treći svetski rat!"

Ova opaska izazvala je buru smeha, ali je završna Luova poruka bila i te kako ozbiljna, upućena savremenom svetu u kojem važne osobe ne uzimaju knjige u šake.

- Čitao sam intervju sa Trampovim biografom, pre nego što je postao predsednik, i koji je kazao da Tramp nije pročitao nijednu knjigu svojevoljno, u celom životu. Rezultat toga možemo videti, a pandan tom svetu koji reprezentuje Tramp, jeste okupljanje i odavanje počasti knjizi i razgovoru o njoj. Knjige nam otvaraju svet i omogućavaju da razumemo ljude, prostore, misli i kulture, koje ranije nismo poznavali. Zahvaljujući njima učimo o mestima na kojima nikada nismo bili. Zato i služe ovakvi festivali - rekao je Lu.

Direktorka hercegnovske Gradske biblioteke, koja je sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu organizator Trga od knjige, poklonila je Luu Njegošev "Gorski vijenac", izdanje Njegoševe zadužbine u Beogradu, štampano na engleskom jeziku a u prevodu Vladete Popovića.

Pročitajte još: Erlend Lu će dići zavesu u Herceg Novom

U ime grada koji je pokrovitelj Trga od knjige govorio je predsednik Opštine Stevan Katić i istakao da je tokom ove godine, više nego prethodnih učinjeno da Herceg Novi opravda važnu titulu koju nosi - Grad pisaca. Nedavno je otvoren Muzej posvećen Njegoševom školovanju u Novom, zatim i kuća Ive Andrića, a na tragu te misije je i Trg od knjige.

Nastup Uroša Dojčinovića i Voje Brajovića


Besedom akademika Radomira Ivanovića obeleženo je 140 godina od smrti Stefana Mitrova Ljubiše, a usledio je poetsko-muzički program "Da li sam svuda gde su mi tragovi". Premda je za naslov odabran stih Mike Antića, glumac Voja Brajović je uz gitarsku pratnju Uroša Dojčinovića kazivao odabranu poeziju i prozu Šekspira, Lorke, Njegoša, Simovića, Rista Ratkovića, Vita Nikolića.

PROGRAM

NA Trgu od knjige kome su "Večernje novosti" godinama medijski prijatelj, večeras od 21 sat publiku očekuje promocija romana Jicaka bar Josefa "Sećanje na ljubav", u izdanju "Arhipelaga" i predstavljanje romana "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)