Riznica kulturnog bogatstva

V.V.S.

ponedeljak, 09. 07. 2018. u 18:26

Ризница културног богатства

Foto I. Marinković

Premijerka Ana Brnabić otvorila Svetski kongres za pozorišna istraživanja

NADAM se da će vam ovaj kongres omogućiti da vidite Beograd i Srbiju onako kako ih mi uvek vidimo: kao živu, multikulturalnu zemlju na raskrsnici Istoka i Zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine - poručila je u ponedeljak premijerka Ana Brnabić na svečanom otvaranju Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (čiji je, inače, pokrovitelj) sa Velike scene Narodnog pozorišta.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić sa Tasovcem: Kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti

U ime Vlade Srbije, premijerka Brnabić, poželela je dobrodošlicu za više od hiljadu profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz celog sveta:

- Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo. Stoga nam organizovanje ovog prestižnog kongresa pruža priliku da pokažemo naše umetnike i njihove kreativne radove globalnoj publici i da se uključimo u stimulativne razgovore sa predstavnicima raznih kultura i sa različitim gledištima - istakla je Brnabićeva, pozivajući goste i da posete 52. Bitef, Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej, kao i festival "Egzit".

Kongres se (do 13. jula) održava u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti, a prof. Ivana Vujić, predsednica IO Svetskog kongresa (IFTR) u Beogradu, podsetila je da su ovim jedinstvenim događajem "naši snovi postali realnost", važni za "teatar koji istražuje anatomiju ljudske duše", dok je dekan FDU Miloš Pavlović govorio o sedam decenija fakulteta, na kome se "ne samo obrazuju, već kreativno ohrabruju budući umetnici".

O radu i razvoju Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja, kao "zajednici filantropa, različitih umetnika i nacija", kazivala je njegova predsednica Džin Grejem Džouns (profesorka Univerziteta u Kaliforniji), uz sve pohvale beogradskim organizatorima ovog događaja "s puno šarma".

Posle svečanog otvaranja, prvo (od četiri predavanja) održao je Goran Stefanovski, dramski pisac iz Makedonije.


BEZ PREVODA

U NACIONALNOM teatru, kompletan događaj proticao je u obraćanju domaćina na engleskom (bez prevoda na srpski), a prvu i jedinu rečenicu na našem jeziku izgovorila je gošća iz SAD:

- Dobrodošli svi u Beograd - poručila je Džin Grejem Džouns, publici u prepunoj sali Narodnog pozorišta i potom nastavila izlaganje na engleskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije