Zbornik SANU: Putokaz ka našoj duhovnosti

A. P.

petak, 11. 05. 2018. u 12:15

Зборник САНУ: Путоказ ка нашој духовности

Foto Nikola Skenderija

Predstavljen zbornik radova o umetničkom nasleđu na KiM u izdanju SANU. Kostić: Sačuvajmo kulturu bez koje ne možemo biti potpuno svoji. Loma: Zbornik se istinom bori protiv laži

U Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, pred brojnim zvanicama, juče je predstavljen zbornik radova "Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - istorija, identitet, ugroženost, zaštita", u izdanju SANU. Reč je o pratećoj publikaciji istoimene izložbe, priređene krajem prošle godine u SANU, a koja je imala izuzetno veliki odjek.

- Kosovo i Metohija je opšti, ali i sasvim lični pojam, koji izaziva različita sećanja. Svako od nas ima pravo na "svoje" Kosovo. Knjiga koju ovde promovišemo je pokušaj da se jedan deo sage o KiM trajno sačuva. SANU i ljudi okupljeni oko ovog projekta moći će da kažu da su sačuvali najznačajnije osnove i obrise jedne kulture bez koje ne možemo biti potpuno svoji - poručio je Vladimir S. Kostić, predsednik Akademije, gostima, među kojima je bio i ministar kulture Vladan Vukosavljević.


PROČITAJTE JOŠ:
"Pečat vremena": Dela trajne vrednosti

Studijske tekstove u zborniku (odštampanom na srpskom i engleskom jeziku) pisali su ugledni stručnjaci, članovi triju akademija - SANU, Ruske akademije umetnosti i Norveške akademije nauka i književnosti, univerzitetski profesori, saradnici muzeja...

- U ovom delu, najbolji stručnjaci prikazali su tamne strane stvarnosti na Kosovu, ali i neizvesne budućnosti, budućnosti koja je produžetak nečega što dugo traje. Zbog toga se i nasleđe mora još jednom u celosti sagledati, kako bi nam procene bile što pouzdanije - smatra akademik Gojko Subotić.

O svetloj i tamnoj strani kosovsko-metohijske nasleđa govorio je i akademik Aleksandar Loma, koji je primetio da se tekstovi u ovoj knjizi, posebno oni o razrušenim svetinjama, "ne mogu čitati bez emocija".

- Ima načina da se delom suprotstavimo destrukciji, baš kao što se i ovaj zbornik istinom bori protiv laži - poručio je Loma.

Tokom nekoliko ratova u Srbiji je razoreno zastrašujuće mnogo vrednih kulturnih zdanja. Pod bombama su nestajale jedinstvene urbane celine, značajni bibliotečki fondovi, paljene su manastirske riznice i muzejske zbirke, uništene arhive.

Dragan Vojvodić

- Nimalo povoljne istorijske i kulturno-političke prilike dovele su do tragične devastacije spomeničkog nasleđa srpskog naroda. Ako se iščezavanje baštine nastavi naša nacionalna kultura biće nenadano brzo i beznadežno osiromašena, a oni koji dođu posle nas ostaće bez izvornih orijentira i putokaza ka jezgru našeg duhovnog bića - upozorio je prof. dr Dragan Vojvodić, koji je sa Miodragom Markovićem, dopisnim članom SANU, koautor juče promovisanog zbornika.


PROČITAJTE JOŠ:
Ejbel Ferara: Ovde sam srećan

MITSKA DIMENZIJA

KOSOVSKO-metohijsko nasleđe, po oceni profesora Dragana Vojvodića, predstavlja najviše civilizacijsko dostignuće Srba:

- Ne možemo se odreći te baštine koliko zbog njenog izuzetnog kulturno-umetničkog značaja toliko i zbog njene važne sakralne, državno-političke, mitske dimenzije!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Шоне

11.05.2018. 16:26

Да ли може ова установа да изда неки зборник о забрањеној историји Срба и Србије од пре Немањића?А не само да пискарате и вртите у круг он шту су нам наметнули у Бечу.Џабе су вам сва звања ,докторати и титуле ако не скупите храброст и кажете да је један огроман разлог што нас мрцваре западни паразити управо наметнута лажна историја.