POSLEDNJI RAZGOVOR JELENE ŽIGON ZA NOVOSTI: Za mene je nagrada osmeh običnih ljudi

Milena Marković

11. 04. 2018. u 13:00

Slavna glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je u utorak posle kratke bolesti. Ovom prilikom prenosimo vam u celosti razgovor sa našom glumicom od 25. marta ove godine

ПОСЛЕДЊИ РАЗГОВОР ЈЕЛЕНЕ ЖИГОН ЗА НОВОСТИ: За мене је награда осмех обичних људи

Jelena Jovanović Žigon
Foto: D. Milovanović

Slavna glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je u utorak posle kratke bolesti.

Ovom prilikom prenosimo vam u celosti razgovor sa našom glumicom od 25. marta ove godine.


TO je zaista lepa vest, ali je meni neprijatno da se hvalim. Ne umem, jednostavno, ne umem. Dovoljno je da kažem, hvala.

Ovako je na veliku nagradu "Bondarčuk" za životno delo, koja joj je nedavno stigla iz Rusije, odgovorila Jelena Jovanović Žigon. Gotovo istovremeno, potpisivala je scenario predstave kojom je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, obeležena godišnjica pogroma srpskog kosmetskog naroda. Predstavu je režirala njena Ivana, prvakinja pozorišta, a kroz priču nas provela lepa Jelenina unuka Vana.

Desetine kosovske dece, "Kosovski božuri", u ovoj predstavi, prenelo je poruke koje su u večeri 17. marta, pokrenule suze. Prenuli ravnodušne.

- Budućnost pripada deci - kaže tiho Jelena Jovanović Žigon. - Oni su neopoziva budućnost sveta. A "Božuri", mera ljubavi prema otadžbini. Zavet. Oni cvetaju u svako godišnje doba. I kad nas, ovovremenih, nestane, cvetaće u srcima. U dušama naroda. Ko da nam otme Kosovo?!

UČINILO nam se, u trenutku, da ovu ženu koju lepota ne napušta ni u devetoj deceniji života, na početku razgovora podsetimo na ne tako davnu zaokruženu misiju koju je potpisala sabranom poezijom, inspirisanom srpskom princezom Simonidom.

KLJUČEVI ALEKSANDROVCA ŽUPSKOG BILO je drago Jeleni Jovanović Žigon kada je, protekle godine, primila ključeve grada Aleksandrovca Župskog, kada je postala počasni građanin ovog mesta. Malo je ko, od medija, propratio tu, veliku svečanost. Nije se ljutila, ali, negde, bilo joj je žao. Shvatila je novo vreme. Primila ga kao neminovnost.

PROČITAJTE JOŠ - Večni žig Steve Žigona


- Odavno sam želela da na jednom mestu okupim sve naše pesnike, od Rakića, Desanke Maksimović, Petra Kneževića, Mirjane Kovačević, do Moše Odalovića. Suština je u poruci da Srbija progleda, otvori oči, vidi lepote našeg Kosmeta, Gračanice, kao i brojnih vekovnih svetinja našeg naroda. To je poruka zbirke o kojoj govorite.

A mi bismo želeli da sa Jelenom malo progovorimo i o lepoti umetnosti i života koje je vezala u priču o vremenu bivšem i ovom sada koje ispostavlja neka nova pravila, račune i šminke.

- Svako vreme ima svoj žig, modu - odgovorila je. - Ali, ne treba po svaku cenu da mu se dodvoravamo.

Jelena Jovanović Žigon u slikama i sećanjima. U bezbroj filmskih zapisa. Prava diva. Prelistavamo taj čudesan materijal. Od njene prve glumačke uloge u filmu "Vratiću se", 1950. godine. Vrtimo, posle, "Diližansu snova" i gledamo zavodnicu, Ciganku, božanstvene lepote. Evo je, posle, u "Prvom građaninu male varoši", blista kao Katarina Ilić.

SAPUTNICI Jelena Jovanović i Stevo Žigon / Foto Privatna arhiva


Ređaju se njene filmske uloge u "Pustolovu pred vratima", "Sudaru na paralelama", "Zvižduku u osam", "Obračunu", u serijama "Grlom u jagode", "Vrućem vetru", ali i u australijskom filmu "Žena i Antigona", potom u "Žikinoj dinastiji".

BROJIMO njene uloge. Izbrojali smo 68 filmskih i televizijskih priča u kojima je blistala.


Beležimo i to da je u svoju glumačku biografiju upisala da igra sa velikom holivudskom zvezdom Stjuartom Grendžerom, u kultnoj filmskoj seriji "Vinetu".

Bata Živojinović, u jednom razgovoru kazao nam je: "E, Jelena! U nju je bio zaljubljen taj Grendžer. Svakog dana donosio joj je buket ruža na snimanje. Bio je očaran njenim talentom i lepotom. Ali, ona je volela samo svog Stevu Žigona." Bata je još govorio: "Jelenin neverovatan senzualan glas, izvajana figura, elegancija i gracioznost koju su reditelji veoma koristili za duge kadrove njenih silazaka niz stepenice, nema koga nisu plenili. Zamisliste: ona trči niz stepenice, ne gleda u njih, već u daljinu...

PROČITAJTE JOŠ - Moj tata Stevo


Bila je vanserijska lepotica savremenog filmskog izraza. Istančanog, bez patetike. Dok je gledamo njena raskošna lepota očaravala je, prosto. Koliko sam bio ljubomoran na LJubu Tadića i Radeta Markovića dok ona govori najlepšu poruku ljubavi ikad rečenu u našoj kinematografiji."

UVEK NA PRVOJ LINIJI BOGATA je zbirka priznanja koje je dobila Jelena Jovanović Žigon. Među njima je i Orden boraca Republike Srpske, ali i NJegošev od Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i ruski za zahvalnost veri i nadi. Ona izdvaja onaj od boraca, koji je dobila kao priznanje kada je, na prvoj liniji, hrabrila i vidala rane srpskim borcima.

Blago se osmehnula Jelena Jovanović Žigon na citatu koji joj prenosimo. NJu, sve ovo, nije izbacilo iz uverenja da sreća nije samo na toj, umetničkoj strani. Sreća je, kaže, i u životu. Najveća, u porodici za koju se grčevito borila. I nije to bilo lako. Ko da ukroti te vulkane Stevu i Ivanu. Sin Nikola se, doduše, okrenuo slikarstvu. Radovala se kada je u Minhenu, u Muzeju savremene umetnosti, predstavljao svoje radove. Radovala se Ivaninim "Kosovskim božurima". Drhtala nad svojom decom. Govorila im da je dostojanstvo najuzvišenije, ljudsko. I da je osmeh običnog čoveka, velika nagrada koju treba zavredeti.

- Tako sam im govorila - kaže nam Jelena. - Zaista je najlepše kada te osmehom nagrade obični, nepoznati ljudi.

Na naše pitanje koliko joj znače svi ordeni koje je dobila, od Rusije, Republike Srpske, Mitropolije crnogorske - odakle vuku koreni njeni Jovanovići, vladari i vojvode i čije je intelektualce školovala kraljica Jelena Savojska, odgovorila je:

- Moji najsjajniji ordeni su moja deca Nikola i Ivana. I njihova deca Vana i Stevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Leona

11.04.2018. 14:44

Za mene je Jelena istinska diva,zvezda,dobra dusa!Slava njenoj plemenitoj dusi i vecni pokoj,porodici iskreno saucesce.

Jovan

12.04.2018. 12:47

Vecnaja pamjat Jeleni Zigon, Sofiji Loren eks jugoslovenskog filma. Iskreno i duboko saucesce Ivani, Nikoli i unucima.