ODLAZAK JELENE ŽIGON: Nezaboravna dobra vila naše scene (VIDEO / FOTO)

Milena MARKOVIĆ

11. 04. 2018. u 12:47

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je sinoć u Beogradu, posle kratke bolesti. Najsjajnija priznanja, govorila je, bili su joj njena deca i unuci

ОДЛАЗАК ЈЕЛЕНЕ ЖИГОН: Незаборавна добра вила наше сцене (ВИДЕО / ФОТО)

Jelena Žigon
Foto: V. Danilov

GLUMAC možda i može da bude svako. A dobar glumac mora da bude i dobar čovek. U tome je odgovor kako se postaje najbolji. Koliko smo u tome uspeli, posle nas će svedočiti ljudi i vreme. Ponekad o tome ne razmišljamo zaokupljeni onim što je sad. Trenutak velike iluzije u kome sagorevamo, sasvim. To je ljubav i lepa i bolna. Vatra tiha, i pravi požar.

Tako nam je, nedavno, kazivala Jelena Jovanović Žigon (1933-2018), glumica neverovatne lepote i dara, kada je odgovarala na pitanje o svom trajanju na filmskoj, pozorišnoj i poetskoj sceni više od šest decenija.

Pročitajte još - POSLEDNjI RAZGOVOR JELENE ŽIGON ZA "NOVOSTI": Za mene je nagrada osmeh običnih ljudi

Pred ovom dobrom vilom srpskog i jugoslovenskog glumišta spustile su se kulise životne scene. Preselila se u večnost, prošle noći, u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Beogradu, posle iznenadne i kratke bolesti s kojom se suočila onako kako je i živela. Dostojanstveno, pokazujući u poslednjim trenucima da je, za svakog od nas, vreme konačnog odlaska neminovnost.

Dok je započinjala borbu sa bolešću, iz Rusije je stigla vest da je njeno glumačko trajanje krunisano nagradom za životno delo "Sergej Bondarčuk". Nije imala snage da otputuje u Moskvu i ovu veliku nagradu lično primi.

Jelena i Stevo Žigon

Tim povodom je za "Novosti", u svom poslednjem razgovoru, kazala:

- Lepa vest. Ali meni je neprijatno da se hvalim. Ne umem. Jednostavno, ne umem.

Zato je Saša Erdeljanović iz Jugoslovenske kinoteke, čestitajući joj veliku nagradu, umeo da u nekoliko reči ostavi nezaboravnu poruku:

- Niko kao Jelena Žigon nije tako lepo gledaocima približio ljubav kao ona u "Prvom građaninu..." Puriše Đorđevića. To je najlepša izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji - ponovio je Erdeljanović za "Novosti".

A, imala je čime da se pohvali. U biografiju je upisala pedeset igranih i petnaest televizijskih filmova i serija, od "Prvog građanina male varoši", "Moje strane sveta", "Jutra", "Divljeg semena", "Sudara na paralelama", "Kapetana Lešija"... U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom filmove "Obećana žena" i The picture show man. U legendarnoj seriji o Vinetuu, upisanoj u svetsku kinematografiju, imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom. Kod srpske i jugoslovenske publike popularnost je stekla i u seriji filmova "Žikina dinastija". Laureat je i nagrade publike "Zlatni prsten" za najbolju žensku ulogu 1961. godine. Dobila je plaketu Jugoslovenske kinoteke (2006) za izuzetan doprinos našem filmu... Sa svojim suprugom, velikim glumcem Stevom Žigonom, obeležila je našu scenu.

Sa ćerkom Ivanom / Foto Privatna arhiva

Na pitanje kako umetnik nosi sva ova priznanja, odgovorila nam je:

- Velika je radost što brojna priznanja delim sa mojim kolegama. Zahvalna sam i rediteljima sa kojima sam sarađivala i koji su ostavili iza sebe antologijske filmove, Puriši Đorđeviću za "Prvog građanina male varoši", Kokanu Rakonjcu za "Divlje seme" i Vlatku Filipoviću za ostvarenje "Moja strana sveta". Ali moja najsjajnija priznanja, svi ordeni i plakete su moja deca Ivana i Nikola i moji unuci Vana i Steva. Od njih, većeg priznanja nema.

Kada je shvatila da vreme radi za srpsku glumačku mladost, ni trenutka nije zažalila. Posvetila se poeziji i scenariju u kojima su glavne uloge imali "Kosovski božuri", osmišljeni i vođeni rukom njene kćerke Ivane. Tako je, nedavno, potpisala scenario predstave kojom je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, obeležena godišnjica pogroma srpskog kosmetskog naroda.

Jelena Jovanović Žigon biće sahranjena u petak, na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 13.30 u Crkvi Svetog Nikole.

Sa Ljubom Tadićem i Draganom Nikolićem


VUČIĆ: TRAJNO NASLEĐE

OSTALI smo bez glumice koja je, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene uloge u filmovima i pozorištu, koji su snažno obeležili svoje vreme, ostala u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Neponovljivim šarmom, ličnošću, bila je i ostaće zauvek u našim srcima. Poštovana i draga Ivana, dragi Nikola, svu vašu tugu iskreno i prijateljski delim sa vama - navodi se u telegramu saučešća, koji je porodici glumice uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Telegrame saučešća poslali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
U "Žikinoj dinastiji"Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

sarkazam ili...

11.04.2018. 16:33

@Direkt gde treba - Predivna porodica koja je ostavila iza sebe jedno veliko cedo, Ivanu...., a gde je tu SIN NIKOLA, koga ta divna jelena i ivana nikada ne spominju

* КОМЕНТАР *

11.04.2018. 17:09

Вечна слава и хвала великој уметници!Саучешће фамилији!

vladimir

12.04.2018. 01:13

Poštovanje za sve Vaše uloge, poštovanje za blagorodno Ivanino vaspitanje, jednom rečju - PUNO hvala!

Luka Albijanic

12.04.2018. 15:58

Saucesce prijateljima i porodici ... Nikada Vas necemo zaboraviti , zivecete vecno u nasim srcima , neka je Vasa prelepa Dusa blagoslovena na Lepsem Mestu gde je Andjeli cuvaju ... Pocivajte u miru i Raju , neka je laka zemlja , vecna slava i veliko Hvala na svemu Legendo ..

DUDE

13.04.2018. 13:12

Postovanje i moj naklon prema Dragoj mojoj Jeleni njenoj,nesebicnosti,velikom srcu i neprestanom osmehu...