Drama naše prolaznosti

D. Ristić

31. 03. 2018. u 12:51

U Vranju uručena ugledna nagrada za prozu "Borisav Stanković"

Драма наше пролазности

DOBITNICA Grozdana Olujić

ZAVESA na 52. "Borinu nedelju" u Vranju spuštena je uručenjem nagrade "Borisav Stanković". Ovogodišnja dobitnica Grozdana Olujić, zbog zdravstvenih razloga, nije mogla da prisustvuje svečanosti, tako da je nagrada uručena njenom sinu, profesoru Aleksandru Lešiću.

U svom pisanom obraćanju, Olujićeva je istakla: - Kao i svi veliki pisci, Bora Stanković je stvorio univerzalnu sliku svog zavičaja, otkrivajući ispod običajne, vremenske i prostorne odežde, svima blisku dramu ljudske osujećenosti i prolaznosti.


U svetskoj književnosti ima mnogo pripovedača, ali niko nije, kao što su to učinili Bora i Dostojevski, preneo tako jak osećaj tuge zbog prolaznosti mladosti i života - napisala je književnica, dodajući da su je još pri prvom čitanju velikog pisca potresli likovi devojaka i žena, mučenica i stradalnica.

Slađana Jaćimović, članica žirija za dodelu priznanja, istakla je da joj se Borina nagrada dodeljuje za celokupno stvaralaštvo, a povodom njenog romana "Preživeti do sutra", koji je napisan 1962. a objavljen tek prošle godine u Plavom kolu Srpske književne zadruge.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije