Labudice u Gračanici

M. Mirković

27. 02. 2018. u 09:14

Лабудице у Грачаници

Foto Institut za umetničku igru / Buduće balerine na prvom času u Domu ku kulture u Gračanici

Veliko interesovanje za prvu baletsku školu na Kosovu. Prve korake učilo 140 mališana

PRVA baletska škola na Kosovu otvorena je nedavno u Gračanici, zahvaljujući saradnji gračaničkog Doma kulture sa Institutom za umetničku igru iz Beograda, a prvim koracima klasičnog baleta na časovima održanim u subotu i nedelju učilo se čak 140 mališana. Pokretači ove škole, Aleksandar Ilić, baletski umetnik, koreograf i umetnički direktor Belefa i Lidija Pavlović, baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta, oduševljeni su i čak malo zastrašeni odzivom koji je doslovno – ogroman.

Pročitajte još: USKORO NOVA USTANOVA KULTURE NA JUGU: Niški muzej za kraljeve džeza

- Misija Instituta za umetničku igru je decentralizacija igre, klasičnog baleta i savremenog plesa - kaže Ilić, i najavljuje da će rezultati projekta biti vidljivi krajem juna na završnom koncertu polaznika. - Polaznike smo organizovali u dve grupe, od 5 do 8 i od 8 do 10 godina, među njima su i petorica dečaka, ali primili smo i dve jedanaestogodišnje devojčice koje su pokazale neverovatan dar.

Odziv je, objašnjava Ilić, neočekivano, već sada toliki da prevazilazi mogućnosti planiranog dvočlanog pedagoškog tima.

- Očekujemo da odziv bude i veći, što nas pomalo i "plaši", iako je Institut za umetničku igru potpuno operativan i dorastao zadatku. Zato je neophodno raditi na tome da se od septembra projekat podigne na viši nivo i proširi, kao i da se uspostavi saradnja sa baletskom školom u Beogradu - smatra naš sagovornik.

Ilić, inače prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, ističe i da se već radi na izradi sledećeg projekta - klasičan balet 2.

Pročitajte još: Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo (VIDEO)

- Pored svih plesnih koraka, koje će devojčice i dečaci u ovoj školi upoznati, radićemo i neke druge stvari i zanimljive koreografije, koji će biti kruna našeg zajedničkog rada - kaže baletska umetnica i pedagog Lidija Pavlović, koja objašnjava da će se postupati po najvažnijim metodskim principima rada za svaki uzrast,koji su ustaljeni i u svim drugim školama klasičnog baleta.

PODRŠKA

INICIJATOR projekta je Snežana Petrović, a zahvaljujući na prošlogodišnjem konkursu ostvarenoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ova baletska škola je besplatno dostupna svim nadarenim mališanima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije