U GODINI jubileja, kada se obeležava vek od rođenja čuvenog jugoslovenskog slikara Petra Lubarde (1907-1974), pred beogradskom publikom premijerno će se naći još jedno njegovo, za širu javnost nepoznato, delo. Aukcijska kuća Madlart, od četvrtka do nedelje u holu pozorišta Madlenijanum, uoči svoje 46. aukcije, zakazane za 23. april u 19 časova, izložiće "Zmaja" iz 1968. godine, koji je u privatnom vlasništvu od momenta nastanka.

Početna cena ovog Lubardinog ulja na lesonitu biće 14.500 evra, a jedino skuplje delo i drugi raritet aukcije su "Kupačice" Save Šumanovića iz 1936. Reč je o skici za veliko ulje - "Na potoku", koje sa nalazi u Galeriji "Šumanović" u Šidu. Ovaj gvaš na hartiji ima početnu cenu 18.500 evra.

Sa visokom cenom od 8.500 evra u nadmetanje će ući i rano ulje na dasci Milića od Mačve "Silan bejah" iz 1958. godine. Ovo delo urađeno u maniru Hijeronimusa Boša, stručnjaci smatraju jednom od najboljih slika ovog autora fantastike.

Akvarel Ivana Tabakovića "Na klupi u parku", iz 1952. godine, koji je donedavno bio u Edinburgu (Škotska), ima početnu cenu od 800 evra. Kolekcionari će se nadmetati i oko dela Milenka Šerbana, Vlade Veličkovića, Bate Mihailovića, Nikole Graovca, Dragoša Kalaića, Mome Kapora... Na aukciji će se naći i antikvitetni porcelan, pozlaćeno barokno ogledalo, art deko mastionica, neobarokni sekreter, kao i ikona Svete Trojice, iz istočne Srbije, nastala u 19. veku.