Počinje obnova Narodnog muzeja

K. R.

08. 05. 2016. u 17:18

Narodni muzej i beogradsko građevinsko preduzeće "Koto" potpisali su ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najstarije muzejske ustanove u Srbiji

Почиње обнова Народног музеја

Najstarija muzejska ustanova u Srbiji Foto Zoran Jovanović

NARODNI muzej i beogradsko građevinsko preduzeće "Koto" potpisali su ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najstarije muzejske ustanove u Srbiji. Time je načinjen prvi korak u obnovi ove nacionalne institucije, posle trinaest godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije. Potvrđeno je tako i pisanje "Novosti" koje su nedavno najavile potpisivanje ovakvog ugovora.

Veliki infrastrukturni zahvat, u kome će učestvovati još tri domaće firme - "Termoinženjering", TVI i "Topvud", podrazumeva obimne građevinsko-zanatske radove, zamenu dotrajalih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostorija namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara."Koto" je, inače, prošle godine uspešno obavio rekonstrukciju fasade Narodnog muzeja, na 4.200 kvadratnih metara, uz zamenu 276 prozora.

Ukupna vrednost najavljenog posla je 824 miliona dinara (bez PDV-a), a celokupna suma obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije. Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Kada obnova bude završena, zbirke naše nacionalne kulturne riznice biće izložene na čak 5.300 kvadratnih metara, što je 47 odsto od ukupne površine zdanja od 11.180 kvadrata. U zgradu će posetioci ulaziti iz Vasine ulice, a po obilasku, izlaziti na Trgu republike. Paralelno s rekonstrukcijom, zaposleni u muzeju koji baštini 450.000 istorijsko-umetničkih dela radiće i na novoj stalnoj postavci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije