Kule još bez krova

M. KRALj

12. 09. 2015. u 15:27

Zašto sporo napreduje obnova tvrđave Golubac na Dunavu. Jovinova: Do leta urađeno tri odsto radova a isplaćeno 30 odsto novca

Куле још без крова

Radovi na tvrđavi iz 14. veke trebalo da krenu od gornjih kula, što izvođač nije ispoštovao

ZA obnovu tvrđave Golubac iz 14. veka do sada je potrošeno 30 odsto novca koji je obezbedila EU, a urađeno je svega tri odsto radova! Osim toga, radovi se ne izvode u skladu sa projektom, koristi se zabranjeni cement, fuguju se srednjovekovne fasade i potire se njihov originalni istorisjki izged.

Na ovo upozorava arhitekta Marija Jovin, koja je projekat revitalizacije tvrđave Golubački grad uradila na konkursu opštine Golubac (u okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i Rumunije).

- Od ugovorenih 1.760.301,87 evra, izvođač "Ornament investinženjering" iz Beograda je do jula dobio 514.923,54, a nema nijednog završenog objekta od ukupno 25, niti završene pozicije od 370 predviđenih - navodi Jovinova.

Stav naše sagovornice je da prema sadašnjem stanju stvari posao nikako neće biti završen u aprilu 2016, što je višestruko štetno:

UZALUD PISALA LjAJIĆU Bespovratna sredstva EU od 6,6 miliona evra namenjena su za kompletnu revitalizaciju Golubačke tvrđave (svih pet projekata), a njima upravlja Austrijska razvojna agencija (ADA). Radovi su zvanično započeti u septembru 2014, a svečanom otvaranju prisustvovali su ministar Rasim Ljajić i ambasador EU u Beogradu Majkl Devenport. Da je situacija na gradilištu alarmantna, Jovinova je nedavno pismom upozorila upravo Ljajića, i još čeka ogovor.

- Ispašćemo neodgovoran partner prema EU i teško da će ijedna naša tvrđava posle ovoga moći da konkuriše za njihove fondove, a uz to, posle isteka dogovorenog roka, prema ugovoru, završetak radova pašće na teret budžeta naše države.

Ona podseća da je čitav projekat obnove Golupca zbog zahtevnosti koja podrazumeva i izmeštanje saobraćajnice, podeljen na pet delova (put i tunel, tvrđava, vizitorski centar, spoljašnje uređenje sa infrastrukturom, obaloutvrda), a najgora situacija je, smatra, na ključnom objektu - tvrđavi iz 14. veka.

- Izvođač "Ornament investinženjering", koji je posao na tenderu (pripremila ga i sprovela Austrijska razvojna agencija) dobio pod neuobičajeno pojednostavljenim uslovima i sa ponudom čak pola miliona manjom od projektantske cene, neadekvatno je opremljen i sa nedovoljno stručne radne snage. Za razliku od izvođača na ostalim delovima, sa kojima je ugovor sklopljen po sistemu "ključ u ruke", za tvrđavu je ugovoreno plaćanje "po jedinici mere", odnosno po obavljenom poslu - navodi sagovornica, koja tvrdi i da se projekat menjao i bez njenog znanja i saglasnosti.

Izvođač radova na Tvrđavi, upozorava Jovinova, od samog početka nalazi razloge za nerad i traži izmene projekta i za to navodi vremenske uslove, saobraćaj kroz tvrđavu i navodne nedostatke u projektu:

- Prema dinamici radova, koja je sastavni deo ugovora, predviđeno je da oni otpočnu od najviše kule dok se ne izmesti put, a zatim i svih ostalih kula, zidova i drugih objekata u gornjem delu tvrđave. Na samom početku radova izvođač je to odbio i prekršio ugovor - počeo je radove u donjoj zoni tvrđave, pored asfaltnog puta, jer ne raspolaže tehničkom opremljenošću da izvodi radove u gornjem delu.

A, šta je urađeno tokom poslednjih 12 meseci na devet golubačkih kula od kojih svaka treba da dobije i krov, kao i da li će obnova biti gotova do sredine sledeće godine, koliko traje ugovor sa EU, bezuspešno smo pokušali da saznamo od Iskre Maksimović, direktorke "Tvrđave Golubački grad".

Ovo preduzeće su osnovali država Srbija i Opština Golubac, kako bi i posle okončanja radova ono upravljalo budućim turističkim kompleksom. Odgovore nismo dobili do zaključenja ovog broja, a obećano nam je da će stići u ponedeljak. Maksimovićeva tvrdi da poseduje obiman izveštaj o radovima, ali zbog prezauzetosti nije uspela da ih sažme u obliku koji bi bio jasan najširoj javnosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Zbunjena

15.09.2015. 01:01

Nije mi jasno šta nije jasno gospođi Jovin.Pa sad se to tako radi.Niko ih nikada neće uhvatiti jer ih niko i ne juri.

Vladimir

15.09.2015. 09:32

Probleme u rekonstrukciji Golubačke tvrđave izazvala je upravo Marija Jovin čije neosnovane optužbe ovde citirate. Ona je autorka nepotpunog i u nekim delovima potpuno nesprovodivog projekta. Zbog toga je investitor (EU) morao da angažuje novu projektantsku kuću da završi loš projekat Marije Jovin. U tom projektu su nedostajali mnogi crteži, istražni radovi, predmer radova, a neka rešenja koja je Marija Jovin predvidela su potpuna besmislica. Projekat se gotovo iznova radi i otuda i kašnjenje.

marija

15.09.2015. 12:13

@Vladimir - Još 2013.jedan od ćlanova str. nadzora znao je da će biti nadzorni na Golupcu, kasnije je izjavljvao da izvođača zna i da je već imao sa nji problema ali kako vidimo izvođać ne radi ni kvalitetno ni na vreme niti poštuje dinamiku po ugovoru, a novac se topi pa ispade da je za 3 procenta loše urađenog posla već naplatio 30 posto od vrednosti radova. Što Vlado dokumentacija o tome nije dostupna nj Šabiću.Bojim se da o tome nemate šta da kažete osim ako se time na pozabavi finansiska kontrola

Vrapci znaju

15.09.2015. 13:21

@Vladimir - Vladimire, u tekstu citirana Marija Jovin zaista pravi probleme. Taman su se svi lepo uvezali - izvođač-stručni nadzor-ada-iskričavo preduzeće. Niko tu više ne treba, pogotovo ne projektant koji je doneo pare. Tog projektanta treba ukloniti jer neće da učestvuje u nenamenskom trošenju para. Neče ni da pravi dogovore u 4 oka, ali hoće da projekat bude realizovan. Za tvrđavu je izvođaču već plaćeno 515.000 evra. Za isplate neurađenog je projekat bio dobar? Kako li će ADA ovo objasniti?

Vladimir

15.09.2015. 10:12

U projektu Marije Jovin su nedostajali čak i precizni crteži zidina. Po njenom projektu mašinske instalacije je, recimo, trebalo da budu smeštene u prostor palate u tvrđavi koji je još od izgradnje Đerdapa pod vodom! Ovakvim izjavama Marija Jovin po principu pokušava da prikrije svoju krivicu i probleme koje je izazvao njen sramotno loš projekat. Bilo bi dobro da mediji uporede projekat koji je urađen za tvrđavu Ram i ono što je uradila Marija Jovin za Golubac. Videćete razliku.

marija

15.09.2015. 12:02

@Vladimir - Ovo je klasična zamena teza, umesto da kaže zbog čega se nadzor u kome je siva eminencija Vladimir se obrušava na kvalitet projekta koji je rađen prema uslovima a ne prema žeji i kapricu projektanta i na osnovu podataka dobijenih od Direkcije za izgradnju kao naručioca projekta a i docnijeg nosioca posla Tvrđave Golubac DOO. Projekat tako LOŠ, ,a ne šarm rojektanata dobio je 6,6 milona eura,i na žalost potpuno problematičan u smislu kompetencije stručni nadzor u kome je i Vladimir.

Vrapci znaju

15.09.2015. 13:03

@Vladimir - Vladimire (Srđane), sada već i golubački vrapci znaju šta se dešava. Oni koji se bave politikom kažu: pa to su njihove pare, neka ih nose... Ipak, neće biti da su to pare za koje u Srbiji kažu "alajbegovina". To su pare iz budžeta EU koje su namenjene da se namenski izvede jedan projekat. Projekat je bio dobar da donese pare, ali mislite da nije dobar da se te pare ugrade u tvrđavu? Kako je plaćeno izvođaču 30% sume? Samo za one skele koje se vide na slikama? Mislite da Golupčani nemaju oči?

Golubacki djak

15.09.2015. 19:02

Gledamo mi kako se radi-ne radi, kako nas lažu-mažu. Rekli su: Golubačka tvrđava je dobila velike pare za rekonstrukciju, Biće putna obilaznica, zaposliće se ljudi. Kad ono, pare odlaze, posao se ne radi, osim Vizitorskog centra i obaloutvrde se ništa ni ne vidi. Kažu ljudi iz opštine da je na to upozorila ADA još na samom početku radova. Rekli su da je tvrđava loše ugovorena, da je premalo para i da ne može ni pola za te pare da se uradi. Rezultat je manji nego što su planirali. Gde su pare?

Vrapci znaju

17.09.2015. 10:03

Priča se da je izvođač ugovorio da mora da ima 70 do 80 radnika u sezoni i da bude opremljen dizalicama i kranom. Umesto tih radnika i dizalica, na slikama su samo prazne skele. Kažu da je izvođač ugovorio posao po damping cenama i da mu se ni ne isplati da radi. Kažu da izvođač nije imao ni finansijskog kapaciteta da započne radove jer su mu avans od 350.000 evra odmah oduzeli! Ko? Kažu da investitor oprašta penale izvođaču, koji tako "raducka" već godinu dana mimo ugovora, dinamike i projekta.

komsinica

17.09.2015. 10:36

Pitam se šta će preduzeti oni koji su nadležni za ovaj projekat? Gde je preduzeće. koje ima investitorska prava i potpisuje svaku paru koja se isplaćuje? Gde su Ministarstvo turizma i Opština, koji su osnivači preduzeća koje treba da vodi ovu investiciju? Gde je Upravni odbor tog preduzeća, u kome su predstavnici pet ministarstava i opštine? Gde je predsednik opštine, kojoj će ostati vruć krompir posle 30. juna 2016, kad prestane svako finansiranje projekta? Svi nemo gledaju nestajanje para?

jelena

18.09.2015. 16:24

Zašto gledamo već godinu dana istu sliku? Samo skele i ništa više. Pa čak je i Narodni muzej skinuo skele!!!

Golubac - Vinci

18.09.2015. 16:32

Gospodinu ministru Ljajiću, gospodinu Devenportu i predsedniku opštine Mijoviću čestitam godinu dana od početka radova na obnavljanju tvrđave Golubački grad. Tada su sa puno pompe 'puštali golubove'.