ZA obnovu tvrđave Golubac iz 14. veka do sada je potrošeno 30 odsto novca koji je obezbedila EU, a urađeno je svega tri odsto radova! Osim toga, radovi se ne izvode u skladu sa projektom, koristi se zabranjeni cement, fuguju se srednjovekovne fasade i potire se njihov originalni istorisjki izged.

Na ovo upozorava arhitekta Marija Jovin, koja je projekat revitalizacije tvrđave Golubački grad uradila na konkursu opštine Golubac (u okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i Rumunije).

- Od ugovorenih 1.760.301,87 evra, izvođač "Ornament investinženjering" iz Beograda je do jula dobio 514.923,54, a nema nijednog završenog objekta od ukupno 25, niti završene pozicije od 370 predviđenih - navodi Jovinova.

Stav naše sagovornice je da prema sadašnjem stanju stvari posao nikako neće biti završen u aprilu 2016, što je višestruko štetno:

UZALUD PISALA LjAJIĆU Bespovratna sredstva EU od 6,6 miliona evra namenjena su za kompletnu revitalizaciju Golubačke tvrđave (svih pet projekata), a njima upravlja Austrijska razvojna agencija (ADA). Radovi su zvanično započeti u septembru 2014, a svečanom otvaranju prisustvovali su ministar Rasim Ljajić i ambasador EU u Beogradu Majkl Devenport. Da je situacija na gradilištu alarmantna, Jovinova je nedavno pismom upozorila upravo Ljajića, i još čeka ogovor.

- Ispašćemo neodgovoran partner prema EU i teško da će ijedna naša tvrđava posle ovoga moći da konkuriše za njihove fondove, a uz to, posle isteka dogovorenog roka, prema ugovoru, završetak radova pašće na teret budžeta naše države.

Ona podseća da je čitav projekat obnove Golupca zbog zahtevnosti koja podrazumeva i izmeštanje saobraćajnice, podeljen na pet delova (put i tunel, tvrđava, vizitorski centar, spoljašnje uređenje sa infrastrukturom, obaloutvrda), a najgora situacija je, smatra, na ključnom objektu - tvrđavi iz 14. veka.

- Izvođač "Ornament investinženjering", koji je posao na tenderu (pripremila ga i sprovela Austrijska razvojna agencija) dobio pod neuobičajeno pojednostavljenim uslovima i sa ponudom čak pola miliona manjom od projektantske cene, neadekvatno je opremljen i sa nedovoljno stručne radne snage. Za razliku od izvođača na ostalim delovima, sa kojima je ugovor sklopljen po sistemu "ključ u ruke", za tvrđavu je ugovoreno plaćanje "po jedinici mere", odnosno po obavljenom poslu - navodi sagovornica, koja tvrdi i da se projekat menjao i bez njenog znanja i saglasnosti.

Izvođač radova na Tvrđavi, upozorava Jovinova, od samog početka nalazi razloge za nerad i traži izmene projekta i za to navodi vremenske uslove, saobraćaj kroz tvrđavu i navodne nedostatke u projektu:

- Prema dinamici radova, koja je sastavni deo ugovora, predviđeno je da oni otpočnu od najviše kule dok se ne izmesti put, a zatim i svih ostalih kula, zidova i drugih objekata u gornjem delu tvrđave. Na samom početku radova izvođač je to odbio i prekršio ugovor - počeo je radove u donjoj zoni tvrđave, pored asfaltnog puta, jer ne raspolaže tehničkom opremljenošću da izvodi radove u gornjem delu.

A, šta je urađeno tokom poslednjih 12 meseci na devet golubačkih kula od kojih svaka treba da dobije i krov, kao i da li će obnova biti gotova do sredine sledeće godine, koliko traje ugovor sa EU, bezuspešno smo pokušali da saznamo od Iskre Maksimović, direktorke "Tvrđave Golubački grad".

Ovo preduzeće su osnovali država Srbija i Opština Golubac, kako bi i posle okončanja radova ono upravljalo budućim turističkim kompleksom. Odgovore nismo dobili do zaključenja ovog broja, a obećano nam je da će stići u ponedeljak. Maksimovićeva tvrdi da poseduje obiman izveštaj o radovima, ali zbog prezauzetosti nije uspela da ih sažme u obliku koji bi bio jasan najširoj javnosti.