Strip Dikan napokon u knjigama

Tanjug

21. 09. 2013. u 18:00

Strip crtač Lazo Sredanović (74) ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo - specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu 11. Međunarodnog salona stripa

Strip crtač Lazo Sredanović (74) ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo - specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu 11. Međunarodnog salona stripa, a njegov serijal o starim Slovenima - "Dikan" objavljen je u vidu knjige u koloru.

Izdavačka kuća "Everest Media" iz Beograda je ovog leta objavila prvu knjigu humorističko-akcionog stripa "Dikan", jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih stripova bivše Jugoslavije.

Strip "Dikan" izlazi od 1969. godine i u "Politikinom Zabavniku" su do sada objavljene 23 epizode.

Sedamdesetih godina tiraž "Zabavnika" je, kako je podsetilo Udruženje stripskih umetnika Srbije, bio i do 400.000 primeraka, na srpskom i slovenačkom jeziku, tako da su "Dikana" svojevremeno čitali milioni ljudi.

Autor crteža je Sredanović, a scenaristi su bili Nikola Lekić, Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki, Branko Đurica, Slobodan Ivkov i sam Sredanović.

Prva knjiga "Dikan" (2013), u tvrdom povezu, na 224 strane velikog formata, donosi 11 epizoda stripa iz perioda od 1969. do 1971, koje su sada digitalno restaurirane i obojene.

U knjizi su objavljene epizode "Buzdovanske igre", "Bitka u Crnoj Šumi", "Tajne Singidunuma", "Zovite me Zokan", "Mis Papričica", "Gospodar Dioklecijanove palate", "Uzbudljiva plovidba", "Dikan i car Justinijan", "Velika trka", "Put u Sirmijum" i "U zemlji Gepida". Pored stripova, objavljeni su i tekstualni i likovni dodaci.

Knjiga je rađena u saradnji sa redakcijom "Politikinog Zabavnika", tako da su u njoj i članci "Zabavnikovih" novinara Vere Smiljanić i Petra Milatovića. Svoj doprinos su dali i slovenački istoričar stripa Iztok Sitar i beogradski istoričar i urednik ove knjige Zoran Stefanović.

Knjigu su likovno oblikovali poznati beogradski umetnici Rade Tovladijac i Dobrosav Bob Živković.

U ovaj projekat, započet 2007. godine, uključeni su i istoričar jugoslovenskog stripa Zdravko Zupan, kao i urednik "Politikinog Zabavnika" Zefirino Grasi.

Predviđeno je izdavanje još tri knjige, a projekat je podržalo Udruženje stripskih umetnika Srbije.

Urednik knjige Stefanović ocenio je da je "u srpskoj i jugoslovenskoj kulturi Dikan čudo, ništa manje od starijeg mu sabrata Asteriksa, mlađeg rođaka Hogara, Mikija Mausa, Taličnog Toma ili Gaše Šeprtlje".

"Kao najuticajniji i verovatno najvažniji junak modernog srpskog stripa, 'Dikan' je odavno nadišao i okvir svog rađanja i sve svoje priče. Ovekovečio je svoje autore. Ugradio je sebe i u sam 'Politikin Zabavnik', ne malo doprinevši onoj brojci od 400.000 primeraka tiraža kojom se list evropski dičio u 1970-im", istakao je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije