Marvelovi superheroji u filmskoj misiji

Ana POPADIĆ

21. 04. 2012. u 10:15

Junaci Marvelovih stripova, šest najmoćnijih heroja na svetu, udruženih u borbi protiv moćnih neprijatelja u dugoočekivanom hit-filmu „Osvetnici“

DA li će šest najmoćnijih heroja na svetu, udruženih u borbi protiv moćnih neprijatelja, spasiti svet - saznaćemo početkom maja, u dugoočekivanom hit-filmu „Osvetnici“, snimljenom prema motivima istoimenog stripa Marvelove edicije. Verna čitalačka, a potom i bioskopska publika s pažnjom je pratila filmsko „oživljavanje“ Marvelovih junaka - Halka, Ajron Mena, Tora, Kapetana Amerika - i to u maniru blokbastera. U novom filmu „Osvetnici“ svi ovi junaci su na jednom mestu, a u borbi protiv zajedničkog neprijatelja pomažu im još dva superheroja - Hokaj i Crna Udovica.

I dok svet nestrpljivo iščekuje premijeru „Osvetnika“ (sa glumačkom ekipom koju čine Robert Dauni Džunior, Semjuel El Džekson, Skarlet Johanson, Mark Rufalo) filmski fanovi započeli su pravi internet rat, raspravljajući o tome koji junak je najbolji, najmoćniji, najhrabriji, i da li prednost imaju strip junaci u odnosu na one na velikom platnu.

Ako govorimo o trajanju, najdužu tradiciju ima Kapetan Amerika, koji se u stripu prvi put pojavio 1941. godine. Njegovi autori su Džoj Simon i Džek Kirbi, a zvanični podaci kažu da je u 75 zemalja širom sveta prodato oko 210 miliona ovih stripova, što Kapetana Ameriku čini jednim od najpopularnijih strip junaka u istoriji. Kapetan je prošle godine „debitovao“ na filmskom platnu, a gledaćemo ga ponovo u „Osvetnicima“.

DEČJA INDUSTRIJA Marvelovi strip junaci, a potom i filmski, pokrenuli su celu industriju u kojoj se okreću milijarde dolara. Halk, Ajron Men, Kapetan Amerika, Tor, Čovek-mrav... junaci su crtanih filmova, njihov lik se nalazi na majicama, kapama, šoljama, a dečja industrija preplavljena je proizvodima u znaku superheroja. Od igračaka, preko posteljine, do tematski napravljenih dečjih soba danas se smeše likovi Supermena, Ajron Mena, Kapetana Amerike...

Prvi ekranizovani Marvelov junak u visokobudžetnom stilu, iz ove grupe strip-heroja, bio je Halk. Jedan neuspeli eksperiment naučnika pretvoriće Brusa Banera u zeleno čudovište, koje se pomalja kad god Brusa neko naljuti. Ovaj čovekoliki junak nastao je u stripu 1962, a njegov autor Sten Li iste godine izmaštao je i Tora i Ajron Mena.

Tor je inspirisan staronordijskom mitologijom, a na velikom platnu prošle godine uspešno ga je dočarao Kris Hemsvort, u filmu Keneta Brane.

Ajron Men, jedan od najpopularnijih superheroja današnje omladine, za razliku od drugih, nema super moći, ali ima super odelo! Moćni oklop štiti ga od svih udara, a Toni Stark, plejboj i milioner, koristi ga da odbrani svet. Ajron Men je do sada dva puta oživljen na filmskom platnu, a Robert Dauni Džunior moćno odelo iskoristiće i treći put, već za nekoliko nedelja, kao predvodnik „Osvetnika“.


ČOVEK-MRAV?

Najavljujući nastavke priča o superherojima, predsednik „Marvel studija“ Kevin Fejdž kazao je da obožavaoce očekuju nova iznenađenja.

- Još nismo sigurni koji stripovani junak će se naći na filmu, ali to će sigurno biti neki „debitant“. Možda Čovek-mrav ili Čuvari galaksije - nagovestio je Fejdž. Od ove vesti prošlo je tek nekoliko dana, a fanovi su već otvorili „kladionice“.

Sada je jasnije zašto Marvelovi junaci računaju na gledanost o kojoj drugi filmovi mogu da sanjaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lubi Lubi

21.04.2012. 12:08

Supermen je član sindikata "DC Comics", pa vas molim da tu omašku u tekstu ispravite.