BORKINJE ZA SILOVANJE GOVORA: Da je živ Duško Radović bi uzviknuo “Ne dajmo da nam zakon uređuje jezik”!

Ivana Mićević

31. 03. 2021. u 12:09

Da slušaju lingviste i lingvistkinje, borci i borkinje za ljudska prava znali bi da gramatička kategorija roda nema veze sa polom, te da titule u muškom rodu nisu diskriminišuće

БОРКИЊЕ ЗА СИЛОВАЊЕ ГОВОРА: Да је жив Душко Радовић би узвикнуо “Не дајмо да нам закон уређује језик”!

Novosti

NE treba da budemo veliki jezički stručnjaci, a ni stručnjakinje, da shvatimo da aktuelnim izmenama zakona o sprečavanju diskriminacije nanovo siluju srpski jezik. A on, živ i samostalan, opire se raznim ideološkinjama, hidrometeorološkinjama, vatrogaskinjama, lovkinjama. Nema ih u govoru, ali država na silu, zakonom, pokušava to da promeni.

Reči se ne mogu izmišljati i na silu gurati u jezik. U Hrvatskoj to pokušavaju već dve decenije, pa je jedini rezultat - podsmeh rogobatnim neologizmima. I kod nas, još zakonom iz 2009. godine, uvedeni su ravnopravno, ali ne i nužno, ženski parnjaci titula i zvanja, ali se malo njih koristi u govoru.

Duško Radović napisao je "Ne dajte da vam zakon uređuje brak", a da je živ, sigurno bi uzviknuo "Ne dajmo da nam zakon uređuje jezik!" Pobunio bi se tome što i na diplomama mora da piše doktorka nauka, magistarka, masterka...

Da slušaju lingviste i lingvistkinje, borci i borkinje za ljudska prava znali bi da gramatička kategorija roda nema veze sa polom, te da titule u muškom rodu nisu diskriminišuće. Jezički puritanci i borci za ravnopravnost na britanskom govornom području imaju čak suprotne zahteve - da se ono malo titula i zvanja koji imaju nazive u oba gramatička roda, koriste samo u muškom, jer se on smatra neutralnim.

A kako smo krenuli sa "ljudskopravaškim" zakonima, uskoro bi mogao stići novi zahtev - da se uvede da titule i zvanja budu i u srednjem, neutralnom rodu, zbog onih koji se osećaju međurodno i međupolno.

I neka znaju pisci predloga zakona protiv diskriminacije da me diskriminišu time što mi ne ostavljaju slobodu da se u novinama potpišem kao novinar, već moram da budem novinarka, da moja redakcija ne bi platila kaznu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024