NEMCI POZDRAVLJAJU “FORTUNU”: Ekonomski patriotizam jači od pljuvanja sa one strane Atlantika zbog “Severnog toka 2”

Ivana Stanojević

27. 01. 2021. u 12:09

I kad su odnosi sa Moskvom bivali zategnuti, Nemci nisu prezali da ulaze u ekonomske dilove i to ne samo jednokratne

НЕМЦИ ПОЗДРАВЉАЈУ “ФОРТУНУ”: Економски патриотизам јачи од пљувања са оне стране Атлантика због “Северног тока 2”

Novosti

NA lestvici vrednosti nemačkog naciona, ekonomska logika stoji iznad svakog drugog razloga. Nemačka, jednostavno, neće dati prioritet bilateralnim vezama sa jednom državom, ili blokom zemalja, u odnosu na privrednu dobit sa neke druge strane. Ekonomski patriotizam duboko je uvrežen u narodu, čije generacije i danas odrastaju na urođenoj samodisciplini i ekonomskim zakonitostima.

Berlin, zato, pozdravlja "Severni tok 2", uprkos "pljuvanju" s one strane Atlantika. I kad su odnosi sa Moskvom bivali zategnuti, Nemci nisu prezali da ulaze u ekonomske dilove i to ne samo jednokratne. Za vreme kancelara Gerharda Šredera, prokrčen je širi put ka Rusiji, privrednom saradniku takvog kalibra da Nemci ne pomišljaju da ga se odreknu. Šreder, kao socijaldemokrata, ali i današnje njegove konzervativne kolege, demohrišćani, nemaju nedoumica: pouzdana isporuka gasa, energetska je prilika koju ne treba propustiti.

Kancelarka Angela Merkel odlučno se, i u dijalogu sa Vašingtonom, suprotstavila američkim sankcijama Rusiji zbog "Severnog toka 2", ističući da je "to projekat za koji su zainteresovane evropske, a pre svih, nemačke kompanije". Berlin, jednostavno, ne želi da kupuje skuplji američki gas. Ekonomska logika ne daje mu manevarski prostor da na to i pomišlja.

Nema, stoga, nijedne partijske boje u Nemačkoj koja ne pozdravlja vraćanje ruskog broda "Fortuna" na poslove postavljanja cevi kroz koje će poteći plavo gorivo. Za "Fortunom" stupaju "Murman", "Baltički istraživač", pa redom ostali brodovi, angažovani na istom poslu.

Klaus Ernst, predsednik Odbora za energetiku u Bundestagu,poručuje Amerikancima da je "Severni tok 2" isključivo evropski projekat i da Vašington u njegovu realizaciju ne sme da se meša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije