NA REDU JE KARABAH: Turska ušla u novu ratnu avanturu, znajući da se Rusi neće mešati, a da je Vašington zaokupljen izborima

Branko Vlahović

01. 10. 2020. u 09:24

НА РЕДУ ЈЕ КАРАБАХ: Турска ушла у нову ратну авантуру, знајући да се Руси неће мешати, а да је Вашингтон заокупљен изборима

Novosti

Sada su Amerikanci zauzeti svojim predsedničkim izborima i nije realno očekivati da će oni pritiskati Ankaru da se prestane mešati

HOĆE li posle 27 godina ratovanja i povremenog primirja Jermeni sačuvati Nagorni Karabah ili će ga izgubiti, pitanje je koje postavljaju mnogi koji prate kako Azerbejdžan uz pomoć Turske dominira u vazduhu i uništava jermenske PVO sisteme. Obećanje Taipa Erdogana da će Azerbejdžanu u svemu pružiti pomoć nije prazna priča pa je to osokolilo generale u Bakuu.

U svim dosadašnjim ratovima Jermeni su bili bolje naoružani a oficiri obučeniji. Ali zahvaljujući velikom prilivu dolara od prodaje nafte i gasa rukovodstvo Azerbejdžana je uspelo da nabavi moderno oružje od Turske, Izraela i Rusije. Sada ga imaju više od Jermenije.

Oni koji površno prate šta se zbiva na južnom Kavkazu pitaju se hoće li Rusija ući u rat na strani Jermena? Odmah da kažemo - neće. Rusi smatraju da se sukob mora rešiti za pregovaračkim stolom.

Znajući taj stav Kremlja rukovodstvo Turske je ušlo još u jednu novu ratnu avanturu. Posle Sirije, Erdogan je bio poslao vojsku u Libiju, a sada i u Azerbejdžan. Očito želi da bude lider muslimanskog sveta sa čime se ne slažu Egipat i Saudijska Arabija.

Kad su "cvetnom revolucijom" rušili bivšu vlast, sadašnji jermenski premijer Nikol Pašinijan i njegovi istomišljenici su se nadali da će od Vašingtona dobiti veliku pomoć. Prelistavajući stare tekstove video sam fotografije demonstranata u Jerevanu koji su nosili plakate "Kraj ruske imperije". Rusa su se sada setili kad od Vašingtona ne stiže ni cent.

Sada su Amerikanci zauzeti svojim predsedničkim izborima i nije realno očekivati da će oni pritiskati Ankaru da se prestane mešati. Zbog toga Turska koja ima drugu po veličini vojsku među evropskim članicama NATO može da odluči ishod rata u Karabahu. Videćemo šta će reći Bela kuća u koju je aktuelna vlast u Jerevanu naivno verovala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kiza

02.10.2020. 12:27

Ко год је рушио своју националну власт и државу, да би удовољио западу и увео западну "демократију", провео се ко бос по трњу! Запад (САД) од нових прозападних режима очекује послушност, ресурсе, територију на располагању за војне базе, а за узврат очекује да од њих купите (пре)скупо наоружање, постанете чланица НАТО и рушите сопствени суверенитет! Нас сад чека болно отрежњење у решавању ситуације на Космету и спознаја шта значи бити "пријатељ" са западом! Само кажем...

Aleksandar

03.10.2020. 13:58

@Kiza - Кизо, све је тачно што си написао, само једно си погрешио. Болно отрежњење у решавању ситуације на Косову и Метохији и спознаја шта значи бити "пријатељ" са Западом више чека неког другог, а не нас Србе.