SPUŠTENO KOLENO: Simbolika protesta koji se okreće protiv Trampa

GORAN ČVOROVIĆ

utorak, 04. 08. 2020. u 12:09

СПУШТЕНО КОЛЕНО: Симболика протеста који се окреће против Трампа

Novosti

Točak istorije je nastavio da se okreće, sa Trampom koji prkosi inerciji

KOŠARKA je postala više od igre. Američka himna se sada ne sluša stojeći, igrači na majicama ne nose svoja imena, a rezultat utakmica u izveštajima kao da je u drugom planu.

Posle tragične smrti nesrećnog Džordža Flojda, ugušenog pod kolenom policajca, krenuo je talas protesta pod nazivom "Crni životi znače" koji je izrazit oblik dobio pred početak utakmica nastavljenog NBA prvenstva.

Koševe više ne daju Zion Vilijamson, Majk Konli i Rudi Gober, već "Čovek", "Mir" i "Jednakost". Osim retkih izuzetaka, kleče i majice opomene nose košarkaši, treneri, čak i sudije.

Spušteno koleno na zemlju kao znak solidarnosti sa stradanjem crnačkog življa vuče korene iz šezdesetih, kao simbolični poziv na molitvu. Ovaj gest učinio je Martin Luter King na čuvenom maršu iz Selme ka Montgomeriju.

Uradio je to i 2016. godine ragbista Kolin Kapernik. Tramp nije pokazao osećaj za trenutak, niti je mario za ovu vrstu istorije, već zaigrao na kartu konzervativne i tradicionalne Amerike. Kritikovao je ragbistu i zaplivao uzvodno.

Obama je dao podršku gestu, a kleknuo je nedavno i Džo Bajden. Liberali i demolevičari su istovremeno iskoristili priliku, a duboka država učinila svoje. Točak istorije je nastavio da se okreće, sa Trampom koji prkosi inerciji.

Ceo pokret i ikonografija pred početak košarkaških utakmica u NBA, uoči predstojećih predsedničkih izbora, pred praznim tribinama u Diznijevom svetu nemaju mnogo veze za sportom i postali su, na izvestan način, simbol protesta protiv aktuelnog predsednika SAD i današnjeg sveta.

Pod takvim uslovima teško je zamisliti kako bi Tramp mogao da se izbori za drugi mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

EvGenije

04.08.2020. 14:37

I šta? Ako Tramp izgubi, sve će biti u redu? Policija više neće ubijati crnce kao što ih nije ubijala pre Trampa? Svi će živeti u slozi i ljubavi tipa "al' je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet"? Ljudi više neće umirati od korone? Priče za malu decu. Jedino je tačno da će protesti prestati, da će korona odjednom nestati i da će Amerika nastaviti ratovati (ali ne u svojoj kući). Jer prvo dvoje je pokrenuto da bi se srušio Tramp i omogućilo ovo treće. Ko je rekao, sram ga bilo, vojno-industrijski kompleks?

buki

05.08.2020. 13:03

Да то клечање не постане помодарство, па сутра да видимо како Тадић и Ђилас клече испред лоше приватизованих предузећа, где радници траже правду?