RAŽANJ JE VEĆ U EVROPI: Imaju i "kovid kante" za bacanje maski i rukavica, na korak su od prve zelene opštine u Srbiji

Jelena MATIJEVIĆ

01. 08. 2020. u 12:00

Nigde bačenog papirića, otpad se sortira po kontejnerima, javne površine čiste i pod konac, klupe prekrivene folijom kada počnu padavine...

РАЖАЊ ЈЕ ВЕЋ У ЕВРОПИ: Имају и ковид канте за бацање маски и рукавица, на корак су од прве зелене општине у Србији

Novosti

LEPOTA i uređenost evropskih gradova oduvek su izazivali divljenje naših ljudi, a besprekorna čistoća tih mesta posebna je stavka u pričama o Evropljanima. Kod njih u gostima i mi poštujemo sva pravila, ali taj "kofer evropejske finoće" mnogi, nažalost, izgube pri povratku u Srbiju i u rođenoj zemlji ekološku disciplinu bace u prvi kontejner.

Da možemo i umemo drugačije, pokazuju žitelji opštine Ražanj. Ova varošica i okolna sela na najboljem su putu da postanu prva zelena opština u Srbiji. Kako čuvaju i održavaju svoju kuću i okućnicu, meštani se tako brinu i o svom gradu. Danas u Ražnju i okolnim selima nigde nema bačenog papirića ni kanti iz kojih se preliva đubre, otpad se sortira po kontejnerima, javne površine su čiste i pod konac, klupe na javnim mestima prekrivene folijom kada počnu padavine...

Kolika je ekološka svest žitelja Ražnja, pokazuje i to što za vreme epidemije imaju "kovid kante" za bacanje maski i rukavica. Svako domaćinstvo, od opštine je odavno dobilo kantu za organski otpad. On se potom prerađuje u kompost koji im se besplatno vraća za đubrenje bašti i vrtova. Ostali otpad se sortira, prerađuje, prodaje... One koji se ne pridržavaju "ražanjskih pravila" opominju i građani i komunalna policija koja, ako treba, kažnjava ni po babu ni po stričevima. Najviše one koji u najčistiju opštinu Srbije dođu i "slučajno promaše" kante.

I sve ovo je primer prave građanske inicijative potekle od prvog čoveka opštine još 2006. Meštani su je polako usvajali i "ekološki" stasavali. Sad su zatvorili krug, a korist imaju i pojedinci i opština. A čim se izađe iz opštine Ražanj, na prvom koraku, nažalost, druga priča. Odmah se i vidi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)