RAŽANj JE VEĆ U EVROPI: Imaju i "kovid kante" za bacanje maski i rukavica, na korak su od prve zelene opštine u Srbiji

Jelena MATIJEVIĆ

01. 08. 2020. u 12:00

РАЖАЊ ЈЕ ВЕЋ У ЕВРОПИ: Имају и ковид канте за бацање маски и рукавица, на корак су од прве зелене општине у Србији

Novosti

Nigde bačenog papirića, otpad se sortira po kontejnerima, javne površine čiste i pod konac, klupe prekrivene folijom kada počnu padavine...

LEPOTA i uređenost evropskih gradova oduvek su izazivali divljenje naših ljudi, a besprekorna čistoća tih mesta posebna je stavka u pričama o Evropljanima. Kod njih u gostima i mi poštujemo sva pravila, ali taj "kofer evropejske finoće" mnogi, nažalost, izgube pri povratku u Srbiju i u rođenoj zemlji ekološku disciplinu bace u prvi kontejner.

Da možemo i umemo drugačije, pokazuju žitelji opštine Ražanj. Ova varošica i okolna sela na najboljem su putu da postanu prva zelena opština u Srbiji. Kako čuvaju i održavaju svoju kuću i okućnicu, meštani se tako brinu i o svom gradu. Danas u Ražnju i okolnim selima nigde nema bačenog papirića ni kanti iz kojih se preliva đubre, otpad se sortira po kontejnerima, javne površine su čiste i pod konac, klupe na javnim mestima prekrivene folijom kada počnu padavine...

Kolika je ekološka svest žitelja Ražnja, pokazuje i to što za vreme epidemije imaju "kovid kante" za bacanje maski i rukavica. Svako domaćinstvo, od opštine je odavno dobilo kantu za organski otpad. On se potom prerađuje u kompost koji im se besplatno vraća za đubrenje bašti i vrtova. Ostali otpad se sortira, prerađuje, prodaje... One koji se ne pridržavaju "ražanjskih pravila" opominju i građani i komunalna policija koja, ako treba, kažnjava ni po babu ni po stričevima. Najviše one koji u najčistiju opštinu Srbije dođu i "slučajno promaše" kante.

I sve ovo je primer prave građanske inicijative potekle od prvog čoveka opštine još 2006. Meštani su je polako usvajali i "ekološki" stasavali. Sad su zatvorili krug, a korist imaju i pojedinci i opština. A čim se izađe iz opštine Ražanj, na prvom koraku, nažalost, druga priča. Odmah se i vidi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Djordje

01.08.2020. 12:54

Свака част за Ражањ, браво! Надам се да ће се околне општине угледати на њих и да ће након тога талас бриге о заштити животне средини захватити целу Србију.

Miroslav

01.08.2020. 14:07

Moje prve godine zivota proveo sam u Raznju, otac mi je bio bolnicar 60tih godina u Domu Zdravlja...Ponosim se ovakvom napredovanju opstine u kojoj sam rodjen, iako je u tim godinama mozda bila jedna od najsiromasnijih opstina u okrugu !!! Veliko postovanje za ljude koji su znali da sve ovo uvedu u svakodnevni zivot i da ga tako i ocuvaju. Skidam kapu !!!

Zak

01.08.2020. 17:18

Eto kako malo treba da bar nesto bude bolje! A verovatno su reciklazom otpada u svojoj opstini stvorili i jos nekoliko radnih mesta. Drugim opstinama verovatno nije zanimljivo jer neko ko odlucuje nece tu da se "ugradi"...

Nebojša

01.08.2020. 21:57

Tačno, bezbroj puta sam prolazio kroz samo mesto i okolinu. Sve čisto, nemože a da se neprimeti. Nažalost samo do administrativne granice sa susednom opštinom. Pozdrav!

Bojan

07.08.2020. 07:56

Jos kada bi se od prekrivenih klupa I kontejnera moglo ziveti... Probajte u javnim sluzbama u Raznju nesto zavrsiti u istom danu a ako uspete smatrajte da ste dobili bingo. O tome da ova opstina koja je uz autoput nestaje da joj je broj stanovnika ispod 9.000 I da ne pricam. Sve u svemu kada grad bude prazan bice ekoloski besprekorno cist!

Žieljka opštine Ražanj

18.08.2020. 15:26

Ja ne znam koga lažete, možda da baš u Ražnju. A možda smo i jedina opština koja nema i obične kontejnere po opštinskim selima. Čuvajte klupe u parku, samo tako nastavite!