POTERNICA

Branko Vlahović

27. 12. 2023. u 07:15

ODLUKU ukrajinskih službi da 15. decembra stave na poternicu patrijarha Kirila, u Mo­skvi su nazvali ružnom, ali i očekivanom.

ПОТЕРНИЦА

Novosti

U oktobru su u Kijevu patrijarha stavili na spisak osoba koji su pod sankcijama. Tada su u Ruskoj pra­voslavnoj crkvi odluku nazvali besmislenom, apsurdnom i besperspektivnom.

Pošto ta za­strašivanja nisu dala rezultat, u Kijevu su krenuli korak dalje.

Predsednik Sinodalnog odeljenja za odnose Crkve i društva Moskovske patrijaršije, Vladimir Lejgoda kaže da na taj način vlasti u Kijevu pokušavaju da uplaše vernike.

Lejgoda smatra da ukrajinskim vlastima smeta dosledna patrijarhova pozicija u za­štiti kanonske ukrajinske pravoslavne crkve. Ali, patrijarha Ki­rila, čiji su otac i deda proganjani zbog vere, ne mogu da uplaše.

Stavljajući ga na poternicu, patrijarha Kirila su optužili zbog napada na teritorijalnu celovitost Ukrajine, opravdavanje vojne operacije, kao i zbog planiranja "agresivnog rata". U Ukrajinskoj službi bezbednosti smatraju da patrijarh Kiril ulazi u krug vi­šeg vojnog i političkog rukovodstva Rusije. Njima smeta što on podržava Kremlj i opravdava "okupaciju ukrajinske teritorije".

Savetnik ruskog patrijarha, protojerej Nikolaj Balašov, poručio je vlastima u Kijevu da se patrijarh Kiril ni od koga ne skriva, i pozvao je ukrajinske pravosudne organe da dođu u Rusiju.

Moskovski ekspert za probleme religije Aleksandar Voznesen­ski objašnjava da ukrajinske vlasti, stavljajući na poternicu ruskog patrijarha, sada misle da mogu da kažnjavaju pravoslavne sveštenike koji i dalje u toku službe spominju i mole se za zdra­vlje Kirila.

Voznesenski se pita - zar u Kijevu stvarno misle da će neka zemlja da uhapsi ruskog patrijarha i preda ga Ukrajini?! Cela ta farsa sa poternicom povod je da se nastavi progon onih koji patrijarha Kirila spominju u liturgiji i mole se za njegovo zdravlje.

Da se malo bolje pozabave istorijom, Zelenski i njegovi saradni­ci bi morali da znaju da je pravoslavna crkva preživela brojne progone, pa će i ove najnovije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!