NEĆE MOĆI: Između ljubavi i mržnje

Filip Rodić

09. 07. 2023. u 09:21

Kako se tragično ubistvo jedne nesrećne mlade osobe izvrtanjem zloupotrebljava za još jedan, očito nadolazeći, politički obračun sa "zlom vlašću" i "zatucanim Srbima"

НЕЋЕ МОЋИ: Између љубави и мржње

Foto Z. Jovanović

Novinarka "Vremena", uže specijalizovana za nasilje nad ženama, Jovana Gligorijević upozorila je sasvim ispravno, povodom svirepog ubistva, na brojna kršenja etičkog kodeksa u medijskom izveštavanju o ubistvu Noe Milivojev. Ponavljam, s pravom. To koliko su današnji mediji u stanju daleko da idu u senzacionalizmu je prosto neverovatno. I to ne samo oni "ozloglašeni prorežimski tabloidi", nego i oni "proslavljeni nezavisni i profesionalni". I to ne samo ovi domaći, nego i oni svetski.

Problem je, međutim, što se Gligorijevićeva u svom nastupu osvrće na ona, nazovimo to sada tako, banalnija kršenja etike i novinarskog kodeksa poput uzimanja izjava od porodice i komšija ili navođenja punog imena osumnjičenog ubice, a ne izvrtanja prirode ove tragedije zarad političko-ideološke zloupotrebe. Naime, televizija na kojoj je Gligorijevićeva gostovala, kao i neki drugi mediji, pokušavaju da nešto što je očito zločin iz strasti pretvore u zločin iz mržnje, jer im to više odgovara.

U ovom slučaju se odlično vidi matrica spinovanja koju je analitičar medija Ištvan Kaić sjajno rastumačio u jednoj televizijskoj emisiji razotkrivajući alhemiju kojom su "profesionalni i nezavisni mediji" dve strašne tragedije koje su nas zadesile pretvorili u političko oruđe za borbu protiv vlasti čiji su jedan segment i sadašnji protesti "Srbija protiv nasilja". Mahinacijom koja je, kada se objasni, vrlo očigledna i jednostavna, uspeli su da odgovornost za pokolje u školi "Ribnikar" i u selima oko Mladenovca prebace sa identifikovanih ubica na svoje političke i poslovne rivale. To sada isto, na gotovo identičan način rade sa ubistvom transrodne osobe pretvarajući, ponoviću, zločin iz strasti u zločin iz mržnje. Opet će, na kraju medijske operacije, krivi biti Vučić, Gašić, Vulin uz dodatak REM-a, "Pinka" i "Hepija".

Kako se zločinom iz mržnje, osim pomoću ozbiljne alhemije, može nazvati kada partner(ka) ubije svoju partnerku(a) (praštajte, nisam baš siguran kako se piše rodno senzitivnim jezikom)? Ako je neko, u ovom slučaju osumnjičeni ubica, izabrao da bude u vezi sa transrodnom osobom najmanje godinu dana (prema pisanju medija) da li je moguće da on mrzi transrodne osobe, te da je posle godinu dana odlučio da je ubije jer je transrodna? Ili je, možda, baš to, tu transrodnost, "voleo" kod te osobe? Kao što u ovom slučaju ne možemo govoriti o mržnji, ne možemo govoriti ni o ljubavi. Zato sam reč voleo stavio pod navodnike. Jer ovde je u pitanju strast koja se, prema učenju Svetog Filoteja Sinajskog, rađa iz greha, dok sama reč "strast" (grčko) označava patnju (stradanje, trpljenje) i potiče od glagola "pasho", što ukazuje na unutrašnju bolest.

Dakle, prema ovim medijima i aktivistima, mržnja, a ne strast, jeste ono što je motivisalo osumnjičenog ubicu na zločin. Kako kaže trans aktivistkinja Sonja Sejzor: "U zajednici se oseća kada neko od nas padne zbog tog nasilja i zbog te mržnje koju mi svi osećamo na sebi". Motiv je mržnja koju, inače, gaje "zatucani Srbi" prema svakom ko je "drugačiji", prema svakoj "manjinskoj zajednici", u ovom slučaju "LGBT zajednici". Problem je, međutim, što i osumnjičeni ubica, iako možda pripada srpskom narodu (ne bih spekulisao o njegovoj nacionalnosti), sigurno pripada "LGBT zajednici" i više je jedan od njih "odtucanih", nego od nas "zatucanih". Više je "civilizacijski napredan", nego "tradicionalno retrogradan".

Nema, reklo bi se, nikakvog razloga da "LGBT zajednica" za ovaj zločin krivi "mržnju većinske Srbije" nego da se malo zagleda u sebe. Utoliko pre što trans aktivistkinja Sonja Sajzor kroz suze priznaje da su "svi koji su je poznavali znali da je ta veza bila nasilna, da je ona trpela nasilje u toj vezi", ali niko to nije prijavio "jer nema kome" (Gašićevoj policiji?!). Treba da se zagleda u sebe i jer, očito, ni sama nije imuna na sklonost ka nasilju. Ne mislim samo na ovaj slučaj u kojem je pripadnik "zajednice" ubio drugog člana "zajednice". Setimo se sada i pokolja koji je u jednoj hrišćanskoj školi u Tenesiju ne tako davno počinila pripadnica transrodne "zajednice" ubivši troje dece i troje odraslih, nakon čega su trans  aktivisti za 1. april najavili "Trans dan osvete". Ne osvete pripadnici svoje "zajednice", naravno.

U skladu sa pomenutom matricom koju je opisao Kaić, krivica se sada prebacuje na policiju. "Pitanje je odgovornosti MUP-a, jer je telo pronađeno tačno tamo gde je on rekao svojoj majci da ide 19. juna, šta je MUP radio tih dvadeset dana", navodi Gligorijevićeva. A šta je trebalo da radi? Da punoletnu osobu kidnapuje i na silu sprovede nazad roditeljima? Zamislite kakva bi dreka tek onda nastala, šta bi sve bilo zamereno "diktatorskoj policiji".

Čudno je, međutim, što se sada ispostavlja da ta "diktatorska policija" ipak nije dovoljno diktatorska. I aktivista LGBT organizacije "Da se zna" Aleksandar Savić zamera policiji što nije radikalnije reagovala i, na primer, upala u stan u kojem su bili ubica i žrtva, dok je bilo vreme. A zašto policija nije mogla da upadne tek tako u stan i možda spasi Nou? Možda zbog toga što su isti ovi ljudskopravaši koji će sada da krive policiju što je "saučesnik" u ovom zločinu sprečili usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima koji bi omogućio ovakav ulazak u stan.

"Predstavnici vlasti, ako je suditi po nedavno objavljenom Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, nisu bili zadovoljni ovlašćenjima kojima je policija raspolagala prethodnih godina. Osim što je planirano da se policiji dozvoli korišćenje softvera za prepoznavanje lica, nadležni su namerili da im omoguće u ulazak u stanove bez izričite odluke suda. Naime, prema nacrtu, službena lica mogu bez naredbe suda da uđu u tuđi stan uz saglasnost vlasnika, ako neko zove u pomoć, radi hapšenja učinioca krivičnog dela, radi izvršenja odluke suda o pritvaranju okrivljenog i ako je to potrebno radi otklanjanja neposredne opasnosti", tekst je jednog "nezavisnog i profesionalnog" lista iz decembra prošle godine kada se lobiralo protiv ovih promena zakonodavstva. Gašić je, a ne oni, kriv što ovo nije usvojeno i zato treba da bude smenjen. Aha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu