Indeks

Branka Borisavljević

30. 06. 2023. u 07:00

NEKADA je stvar prestiža bila biti student Katedre za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Indeks su dobijali samo najbolji maturanti. Poslednjih desetak godina, mesta ostaje i posle septembarskog upisnog roka. Ni ova godina nije izuzetak. Prijavilo se tek njih 34 na 100 mesta.

Индекс

Novosti

Slično je i na Poljoprivrednom, Šumarskom, RGF, TMF... S druge strane, psihologija, kao i svake godine, pretrpana - pet kandidata na jedno mesto. Na FON-u više od 2300 prijavljenih.

Iako je izveštaj posle upisa isti više od decenije, ni univerziteti, ni Ministarstvo prosvete ne reaguju. Ni to što nekim smerovima preti gašenje, jer nema studenata, kao da ih preterano ne uzbuđuje. Samo konstatacije, analize, iz godine u godinu. Bez ijednog konkretnog koraka kako bi se napunili amfitetari. Ono što je nekada bilo nezamislivo, sada je realnost. Na studije za buduće profesore srpskog jezika i književnosti upisuju se kandidati i sa tridesetak bodova. Tek da ne bude prazno.

Preobimno gradivo, udžbenici koji su stari i po nekoliko decenija, teški ispiti, suvoparane lekcije, predavanja po principu "eks katedre" - najčešće su zamereke koje maturante odvlače od studija srpskog jezika. Prazni amfitetari uklapaju se u trend urušavanja srpskog jezika, čega smo svakodnevno svedoci.

"Bingo" je naći neki od natpisa na ćirilici ili srpskom jeziku, đaci lektire "čitaju" i sastave pišu sa "Interneta", umesto da pričaju i polemišu da času oni zaokružuju tačne odgvore na kontrolnim zadacima. Ne znaju da pišu, da čitaju. Za njih je problem da razumeju pročitan tekst i šta znači - gord.

Minut do 12 je da nadležni nešto preduzmu. Jer, kako je govorio Vuk Stefanović Karadžić: "Jezik je hranitelj naroda, dokle god živi jezik, dokle ga negujemo i poštujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!