MITO: 40.000 lobista juri funkcionere u Briselu, ko je lakom, lako se polakomi

Goran Čvorović

16. 12. 2022. u 07:00

POZNAVAOCE prilika sigurno nije iznenadila korupcionaška afera u kojoj je potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili optužena da je sa saučesnicima, među kojima su jedan bivši poslanik i njegov pomoćnik (a njen muž), kao i vođa poznate nevladine organizacije, optuženi da su primili mito s pet nula od Katara.

МИТО: 40.000 лобиста јури функционере у Бриселу, ко је лаком, лако се полакоми

Novosti

"Transparensi interenešenel" smatra da se ne radi o izolovanom slučaju i da je EP godinama dozvoljavao da u njemu dođe do potpunog odsustva etičke kontrole, dok francuski "Mond" piše da je moguće da se radi samo o "vrhu ledenog brega."

Brisel je Meka za lobiste. Procene su da ih ima blizu 40.000. Najviše u svetu. Politički mešetari ordiniraju tražeći slabu tačku donosilaca odluka. Na međunarodnoj pijaci uticaja nude svašta. Ko je lakom, lako se polakomi. Treba dodati i tušta i tma trustova mozgova i rezervoara misli, takozvanih tink-tenkova, gde prodavci magle arče milione evra poreskih obveznika.

Nevladine organizacije niču kao maslačci, a osnovala su ih i dvojica optuženih u "katarskoj" aferi. Kad se skinu s evropskih jasli, iskoriste dobro popunjen telefonski imenik i priključe se na budžetsku infuziju. Počasni savetnici uhapšenog bili su Federika Mogerini, bivši ministri, komesari. U nazivima dveju NVO čiji su predsednici privedeni, aludira se na to da nema mira bez pravde i da se treba boriti protiv nekažnjavanja. Otkrili su toplu vodu. Ima, valjda, pravnog poretka, bar u EU, da o tome vodi računa.

Na institucionalno ispumpavanje para nadovezuju se i nelegalne afere, poput one u koju se uplela Kailijeva. Nekima u Briselu pohlepa je očito postala drugo zanimanje. Malo im je više od deset hiljada evra mesečno na ime poslaničke plate i dodataka. Nisu retkost oni kojima je cilj samo da dobro naplate evropski mandat. I tako brukaju sebe, i EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana