ANGELINA KORISNA LAŽ: Jesu li Srbi naivni ako veruju u 1244

Piše: Milan Babović, zamenik glavnog urednika

14. 12. 2022. u 07:00

ČAK i štetna istina vredi više od korisne laži. Ova izreka Tomasa Mana postaje aktuelna zahvaljujući njegovoj zemljakinji.

АНГЕЛИНА КОРИСНА ЛАЖ: Јесу ли Срби наивни ако верују у 1244

Foto: Georg Wendt/dpa via AP

U ispovednom tonu sa list "Cajt" Angela Merkel kazala je da su Minski ugovori iz 2014. i 2015. bili samo kupovina vremena kako bi se Ukrajina što bolje naoružala i pripremila za rat protiv Rusije.

Utilitarizam jedne obmane savršeno skicira duh sadašnje epohe i podučava nas dobrano i za ove naše, možda i presudne, bitke u tamnom kosovskom vilajetu. Nema sumnje da priznanje bivše nemačke kancelarke razotkriva svu demonsku prirodu ovih što širom sveta bombama uteruju demokratiju. Ali, još važnije - stavlja nam do znanja da od međunarodnog pravnog poretka, kakvim smo ga do sada poznavali, nije ostao ni kamen na kamenu.

Postavlja se pitanje: da li danas Srbija izgleda dečački naivna kada se na čoji belosvetskih šibicara poziva na potpisane sporazume i deklaracije?

Novosti

Je li pozivanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija puka metafizička kategorija, ako nam šefica nemačke diplomatije Analena Berbok kaže da je povratak naše vojske i policije na Kosovo i Metohiju "neprihvatljiv", iako ovaj dokument decidno i nedvosmisleno predviđa tu mogućnost. Ovim nekadašnja vežbačica na trampolini iz Donje Saksonije, uz sasluženje ostalih artista iz Evropske unije, zaokružuje priču o cirkuskoj šatri u koju smo gurnuti.

Mi deset godina otupesmo jezik pričajući kako lideri u Prištini i njihove falange nekažnjeno krše Briselski sporazum. Sledeći logiku Frau Merkel i njenog saučesnika Fransoa Olanda, smemo li se zapitati: je li i taj dogovor, poput onih iz glavnog grada Belorusije, samo kupovina vremena dok se "samoopredeljeni" miljenik Berlina dobro ne naoruža i osmeli da pokrene neku novu "Oluju"?

Sudeći po svemu onom što se dešava na terenu ovih dana, bojimo se da jeste. Jer, sa ove vremenske distance ne možemo se oteti utisku da je dogovor koji su parafirali Hašim Tači, Ivica Dačić i Ketrin Ešton 2013. godine roditeljima kosovske frankeštajn države poslužio samo kao anestetik za Srbe. Da nam uspavanima glođu i ono malo suvereniteta što smo imali, dok njihovo nedonošče ne očvrsne, ne ispunjavajući čak ni jednu jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

Imajući sve ovo u vidu, razumljivo je kada predsednik Aleksandar Vučić gotovo zavapi:

- Koji dokument hoćete da poštujemo? Samo jedan izaberite i zaboravićemo četiri, evo švedski sto - hoćete li Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski ili Vašingtonski sporazum...

No, zapadne kabadahije dobro podnapite sopstvenom drskošću odavno su prevrnule i taj sto i zgazile sve što je bilo na njemu. A za nas je od životne važnosti da za stolom na nekoj novoj Jalti, koja neminovno sledi, sede i Rusi i Kinezi. U suprotnom ćemo završiti na jelovniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)