OSVETA ZA FILM: Srpski vinar na udaru arnautskih haračlija

Piše Božidar Zečević

10. 12. 2022. u 07:15

NAJNOVIJI arnautski zulum događa se u Velikoj Hoči povodom filma "Čekajući Handkea", zato što je vredni srpski vinar Srđan Petrović pružio gostoprimstvo nobelovcu Peteru Handkeu u svojoj čuvenoj kući i vinariji, a Goran Radovanović o tome snimio divan i bolan film.

ОСВЕТА ЗА ФИЛМ: Српски винар на удару арнаутских харачлија

Novosti

U tom filmu devojčice i stari harmonikaš pevaju o lepotama orahovačkog kraja i drevnim nemanjićkim vremenima kada je vino odavde teklo "vinotokom" ravno u dvorove srpskog kralja i cara. Šiptari to nisu mogli da zaborave i dugo su vrebali priliku da se Petroviću osvete. Čekali su znak, koji je juče došao iz Prištine, uoči opšteg pogroma Srba na Kososvu i Metohiji, koji najavljuje masovni i ilegalni upad albanskih specijalaca u četiri srpske opštine na severu Kosova. Tako je i u pitomu Hoču upala razularena i do zuba naoružana ordija u pancirima i šlemovima, u društvu do sada neviđenih "carinika" u džipovima sa italijanskim natpisima "dogana" i nasrnula na privatno imanje porodice Petrović bez ikakvog sudskog naloga ili rešenja, bez ikakvog zakonitog pokrića, onako, divljački, kao u turska vremena, za zemana nadaleko čuvenih zulumćara. I ovde su se, doduše, našli neki austrijski delegati Kfora, koji su brzo iščezli u vidu lastinog repa. Zaštita privatne imovine ionako ne spada u njihov delokrug, jer se ista uveliko pleni i otima širom EU. A i šta bi mogli da rade, kad su posao ovde davno obavili njihovi dedovi i pradedovi ostavljajući nam ovaj belaj, ali pedantno pazeći da se on i danas izvrši u korist srpske štete.

Nadaleko odjekuju vrisci Dane, majke Milana Petrovića ("Pustite nas da živimo"!) koji je rešio da se sa krova baci ako šiptarska banda provali i opljačka kuću. Mislite li da kamera nije zabeležila selfi i cerekanje one devojčure u njihovoj uniformi, koja je vriskala: "Ovo vam je osveta!" Još dalje se čuje i vidi film, čiji nastavak sledi i koji će se kao univerzalna audiovizuelna poruka obratiti svetu. Svet ipak nije "kolektivni Zapad" nego milioni otvorenih očiju i ušiju koji će videti ogoljenu, bestijalnu silu na delu. Planeta, srećom, nije Kfor. Film ima retko svojstvo da traje duže od totalitarne cenzure. On opet pokazuje da su na Kosovu i Metohiji duge cevi spremne da zapucaju na goloruki narod. Mislite da neće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!