SILOVANJE: Kako se u Hrvatskoj gleda kroz prste zbog "braniteljske prošlosti"

Jurica KERBLER

11. 10. 2022. u 07:15

NESREĆNA Snježana K., koju je silovao bivši načelnik Lasinja Željko Prigorac, pravdu će da zatraži u Strazburu, jer je hrvatski Visoki kazneni sud smanjio silovatelju kaznu zatvora za šest meseci, pošto je odlikovan u Domovinskom ratu.

СИЛОВАЊЕ: Како се у Хрватској гледа кроз прсте због бранитељске прошлости

Arhvia

Odlikovani branitelj-silovatelj nije prvi kojem se kao olakšavajuća okolnost za gnusna dela uzima učešće u ratu, pa su na listi i pedofili, gradonačelnici i načelnici, pa čak i general Mladen Kruljac.

Jedan od najstrašnijih primera je smanjenje kazne sa 14 na 11 godina pedofilu koji je silovao svoju osmogodišnju usvojenu ćerku, a sud je to obrazložio činjenicom da se ne sme zanemariti što je bio u Domovinskom ratu.

Otkad je Tuđman dao povlašćeni položaj stotini Hrvata da se bogate kako znaju, a svi su na neki način imali veze sa događajima iz devedesetih godina, sve do danas učešće u Domovinskom ratu otvaralo je i otvara mnoga vrata. Iako Kazneni zakon nigde ne spominje kao olakšavajuću okolnost "braniteljsku prošlost", sudije na svoju ruku umanjuju kazne najgorim prestupnicima. Istovremeno, pravdu nikada nisu dočekali oni koji su u Domovinskom ratu bili žrtve, kao porodica Zec ili oni kojima su u ime "viših interesa" oduzimane kuće i stanovi. Nema ni suđenja nasilnicima koji su nakon "Oluje" isterali i ubili brojne nedužne ljude, zapalili kuće, etnički očistili naselja...

Ali, kroz prste se, zbog "braniteljske prošlosti", gledalo ugostitelju koji je silovao ženu koju je zaposlio, kao i silovatelju iz Rijeke koji je celu noć silovao ženu kojoj je stavio čarape u usta. Kad se saznalo za te slučajeve, nije bilo reakcija braniteljskih udruženja koja galame kad su u pitanju Srbi u Hrvatskoj ili Srbija, ali nemaju ništa protiv da sudije kroje pravdu po "braniteljskoj liniji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Podzemlje