BOJKOTOM PROTIV POSKUPLJENJA: Ratom u Ukrajini pravdaju svako neopravdano podizanje cena

Bojana CARANOVIĆ

26. 09. 2022. u 12:00

ZBOG rata u Ukrajini, u Lazarevcu drastično poskupeo parking. To je logično, jer je Ukrajina najveći proizvođač parkinga".

БОЈКОТОМ ПРОТИВ ПОСКУПЉЕЊА: Ратом у Украјини правдају свако неоправдано подизање цена

Novosti

Ovaj duhoviti natpis se od pre nekoliko dana masovno deli na društvenim mrežama.

Mnogima je simpatičan jer govori ono što većina nas već dugo misli. Svako bezobrazno poskupljenje opravdava se ratom Rusije i Ukrajine. Kao da su trgovci i proizvođači pronašli razlog i objašnjenje da nazidaju cene baš svega. I preko svake mere.

Zvanično je inflacija 13,2 odsto, a zapravo je od prošle godine sve poskupelo mnogo više. Drva za ogrev recimo - 80 odsto. Šećer i jaja za 40 procenata, mleko za više od 30, meso za trećinu... Jedino je cena rada porasla za svega 10,2 odsto, pa je umesto 32.126, od januara minimalac 35.000.

Mnogo smo toga bezuslovno prihvatili. Za istu platu kao prošle godine ostali smo "kratki" za litre ulja i kilograme svinjetine. A gotovo svakog dana nas cifre na računima i dalje šokiraju. I jedini utisak je koliko su samo bahati svi oni koji proizvode i prodaju i baš ni za banku ne žele da im opadne profit. U vreme kada je kriza tako duboka i jaka, kada se najavljuje hladna i gladna zima.

Zdrav razum se protivi da opravda da su, recimo, četiri prazne kiflice u pekari gotovo 200 dinara, da je dezodorans sa 239 ovog leta stigao na 399, ili 200 grama kafe na 400 dinara. Kakav rat opravdava da su muške gaće poskupele 20 odsto ili što se sada korekcija šiški naplaćuje kao frizura prošle godine. I tako unedogled, ne zaboravljajući ni banke i osiguravajuće kuće koje su samo zbog "džentlmenskog dogovora" sa NBS snizile naduvane takse i polise.

Korišćenje psihološkog momenta, poskupljenja bez opravdane računice, bezočna zarada po svaku cenu vapi da bude kažnjena. Bojkotom. Makar svega onoga što nije neophodno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

Podzemlje