OGRADE I “ZEBRE” JEFTINIJE OD ŽIVOTA: Još jedna tragedija pokazala šta se događa kad nadležni ne čuju glas građana

Milica Stanojković

29. 01. 2022. u 10:12

Kad ginu deca, makar i svojom greškom, struka i uprava moraju da čuju i da popuste

ОГРАДЕ И “ЗЕБРЕ” ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЖИВОТА: Још једна трагедија показала шта се догађа кад надлежни не чују глас грађана

Milica Stanojković

POSLOVICE - preko preče, naokolo bliže, drže se često nadležni kada uvode signalizaciju za pešake, pogotovo u prestonici. A i rigidno, putanjom pravilnih linija iscrtanih preciznim matematičkim proračunima saobraćajnih stručnjaka u teoriji, kreću se i kada situacija na terenu pokazuje da algoritmi greše i kose ljudske živote.

Da su pravila tu da uvedu red i olakšaju život građanima, a ne da korist od kazni za prekršaje istih prevagne, a priča se da samo Grad Beograd inkasira oko tri miliona evra, više puta se demantovalo u praksi. Kao u slučaju saobraćajnog rešenja signalizacije u novobeogradskoj ulici Dr Ivana Ribara gde je, pretrčavajući kolovoz van pešačkog prelaza, nedavno nastradala desetogodišnja devojčica.

Da preduprede nesreću i ukažu nadležnima da im namenuto rešenje - zebra na 100 metara od stajališta autobusa - svakodnevno otežava funkcionisanje, pokušali su stanari ovog naselja. Kao što to obično biva, i u drugim gradovima i u drugim slučajevima, struka je ostala zakovana za floskule. Ovog puta je da pomenuta zebra na "optimalan način opslužuje" pešake. Kao da su ti isti pešaci neka nevidljiva stvar, a ne oni koji glasno govore da to za njih ipak nije optimalno.

Na ovom malom primeru, službe i uprava su mogli da pokažu da su tu za male ljude i da ih čuju. Da izmeste stajalište bliže pešačkom prelazu ili iscrtaju novi. Setimo se čuvene Čedine zebre, recimo. U ovakvim slučajevima fali birokratske gipkosti i zdrave logike i da se ne trenira germanska beskompromisnost, koja je počesto izigrana na mnogo važnijim temama i mestima. Kad ginu deca, makar i svojom greškom, struka i uprava moraju da čuju i da popuste. Jer, nekad je važna nijansa, nije sve samo crno ili samo belo, kao na zebrinoj koži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)