PONOVO NAS UČINIO PONOSNIM: Đoković svima pokazao kako se može biti i patriota i kosmopolita

Goran Čvorović

09. 11. 2021. u 10:25

Srpsko ime je zbog njega pozitivnim jonima strunama reketa prostrujalo planetom

ПОНОВО НАС УЧИНИО ПОНОСНИМ: Ђоковић свима показао како се може бити и патриота и космополита

Novosti

ON je Srbin, ime mu je Novak Đoković! Tim rečima, uz nabrajanje impresivnih dostignuća najboljeg tenisera svih vremena, završava predstavljanje spiker u Bersiju i na Rolan Garosu, posle čega usledi salva oduševljenja iz 15.000 grla.

Lepo je u tim trenucima biti Srbin, osetiti taj trenutak kada celo telo prožima ona slatka jeza i obuzme ga emotivni nacionalni naboj. Ponos je primati čestitke u pres-centru od kolega Italijana, Francuza, Rusa, koji vas zbog Novaka prepoznaju, zato što ste Srbin. Sve će srpsko danas biti lepo i veliko u žurnalima širom sveta. Jutros će susede Srbe zaustavljati na hodnicima, u liftovima, na trotoarima, sugrađani u Parizu, Beču, Njujorku, Sidneju, da im čestitaju i zbog Noleta im stisnu ruku, jer su Srbi.

Ono što su bili Tesla i Pupin u nauci, to je Novak u sportu. Izmislio je struju u tenisu. Srpsko ime je zbog njega pozitivnim jonima strunama reketa prostrujalo planetom. Hvala Bogu i Slava Rodu - napisao je, u majici sa Teslinim likom. Liče, kad ih čovek bolje zagleda. Zaigraju mu leptirići u stomaku, kad sleti na aerodrom "Nikola Tesla". Nema tog osećaja, kaže, koji može da odmeni onaj kad si kod svoje kuće. Sada, kada je gotovo sve postigao, ciljevi ovog stanovnika sveta su samo grend slemovi i igranje za reprezentaciju.

Veliki je patriota i kosmopolita. Pokazao je da se to može. Bile su mračne devedesete, a onda je došao Novak Đoković i sve nas učinio ponosnim, da uzdignuta čela hodamo svetskim pločnicima. Voli komšije, ceni protivnike, pobeđuje viteški. Navija za njega cela bivša zemlja. Bodri ga Eso iz Sanskog Mosta. I Pakinam iz Egipta. Oboje su bili u Bersiju. Ferdaves iz Tunisa i Ameli iz Francuske. Svi Srbi, konsenzusom. Srbija se s njim, ali na pravi način, zaista prostire do Virovitice, Pariza, Tokija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Podzemlje