ODLIKAŠI: Neka istraživanja pokazuju da je skoro 70 odsto đaka u Srbiji odlično?!

Branka Borisavljević

02. 09. 2021. u 10:05

ČAK 87 odsto profesora u beogradskim gimnazijama je "priznalo" da su tokom pandemije snizili kriterijume za ocenjivanje ili, narodski rečeno, poklanjali ocene.

ОДЛИКАШИ: Нека истраживања показују да је скоро 70 одсто ђака у Србији одлично?!

Novosti

Zaključivali su nezaslužene dvojke, ali i trojke, četvorke i petice. Radili su to, kako kažu, da bi izbegli pritisak roditelja. Da bi se mame i tate, pred rodbinom i prijateljima, šepurili svedočanstvima, pokazujući kako su njihova deca "najbolja".

Godinama unazad stručnjaci upozoravaju na hiperinflaciju odlikaša. Aktuelna epidemiološka situacija samo je dodatno povećala procente petica. Neka istraživanja pokazuju da je skoro 70 odsto đaka u Srbiji odlično?! Nastavnici, hronično nezadovoljni svojim platama, ne žele ili neće da razočaraju roditelje i kažu da im dete i nije baš takav genije. Pristaju da poprave ocenu, dve, pa i tri.

Utisak je da Nušićev Života Cvijović nikada nije bio prisutniji među Srbima. Dete mora biti upisano u "elitnu" školu, ako je moguće gimnaziju. Mamama i tatama ne smeta što u odeljenju ima i više od 35 učenika. Bitno je da ono bude deo "tima". Pred kraj godine, kada očekivanja nisu ispunjena, počne moljakanje profesora za ocenu. Jer, dete mora biti odlično. A roditelji "ponosni".

Krajnji je trenutak da profesori počnu da ocenjuju đake prema pokazanom znanju i zalaganju, a ne da ispunjavaju želje roditelja. Umesto da protestuju samo zbog plata, mogli bi da "podignu glas" zbog totalnog srozavanja kriterijuma ocenjivanja. Ambiciozne mame i tate bi, umesto da leče svoje komplekse preko svoje dece, morali da shvate da vrlodobar ili dobar uspeh nije sramota, već zasluga. Trebalo bi da imaju bar malo moralne hrabrosti i priznaju da njihovo dete nije u svemu najbolje. U suprotnom, Milorad Cvijović će za sve njih biti pravi doktor nauka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)