ŠANSA ZA SIR: Kako najbolje iskoristiti otvaranje velikog tržišta na Istoku

Branko Vlahović

09. 07. 2021. u 10:27

Sada kada nam se ukazuje velika šansa nikako ne bismo smeli da se igramo sa ugledom i da pokušavamo mangupskim trikovima da ućarimo

ШАНСА ЗА СИР: Како најбоље искористити отварање великог тржишта на Истоку

Novosti

MNOGO očekivani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, odnosno jednog broja bivših sovjetskih republika, koji stupa danas na snagu zapravo je unapređen dogovor koji je naša zemlja već imala bilateralno sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Njemu su se pridružile Jermenija i Kirgizija.

Sada će se još više pojednostaviti carinska papirologija što će olakšati uvoz i izvoz u pomenute zemlje. Svakako je važno što će bescarinski režim važiti za 99 odsto robe, što proizvođače iz Srbije čini konkurentnijim na tom delu postsovjetskog prostranstva. Taj Sporazum može biti interesantan i stranim investitorima koji žele da grade fabrike u našoj zemlji.

Oni koji tvrde da se srpskim privrednicima otvara tržište od 200 miliona ljudi teoretski su u pravu. Ali, naša privreda nije još sposobna da osvoji ni delove tog velikog prostora. Asortiman izvoza je mali, pa će nam glavni partner biti i dalje velika Rusija.

Ako se pogleda struktura našeg izvoza vidi se da najviše prodajemo tim zemljama voće i povrće. U Rusiji se sve bolje prodaju srpski mlečni proizvodi. Na policama moskovskih samoposluga se sve češće vidi pakovanje na kome piše "srpski sir". Nadajmo se da će i kozji sirevi iz Srbije postati traženi u ovom delu sveta.

Opet, na jugu Rusije su zasadili velike plantaže voća, pa se može očekivati još žešća konkurencija. Da bismo proširili asortiman robe moramo obnoviti proizvodnju u Srbiji. Ima još nešto veoma važno. Sada kada nam se ukazuje velika šansa nikako ne bismo smeli da se igramo sa ugledom i da pokušavamo mangupskim trikovima da prodajemo kao svoje voće kupljeno u Poljskoj i zemljama kojima je Rusija uvela sankcije. A toga je bilo napretek...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024