OTVARA SE TRŽIŠTE OD 200 MILIONA POTROŠAČA: Primena slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom počinje sutra

E. B. TALIJAN

08. 07. 2021. u 10:46

SPORAZUM o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji stupa na snagu sutra, našim proizvođačima otvara tržište od skoro 200 miliona potrošača i bescarinski režim za 99 odsto proizvoda.

ОТВАРА СЕ ТРЖИШТЕ ОД 200 МИЛИОНА ПОТРОШАЧА: Примена слободне трговине са Евроазијском економском унијом почиње сутра

Foto AP

U Ministarstvu trgovine ocenjuju da će njegova primena značajno podići izvoz srpske robe u članice EAEU - Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju i Kirgiziju, i na taj način doprineti ukupnom ekonomskom razvoju. Kako za "Novosti" navode u Privrednoj komori Srbije, taj ugovor je koristan i za domaće privrednike i za strane investitore, posebno one koji su izvozno orijentisani.

- Ovim sporazumom Srbija zadržava izuzetno povlašćen izvoz koji ima na rusko tržište, što je bio jedan od glavnih ciljeva pregovora - ističu u Ministarstvu trgovine.

- Naša zemlja je izdejstvovala da bude proširena lista proizvoda na bescarinskom režimu za plasiranje robe u EAEU. To se odnosi na godišnje kvote od 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Možemo da izvozimo i neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira, ali i voćnih rakija.

Foto Arhiva

Uslov za trgovinu bez naplate uvoznih carina je, kako objašnjavaju, da roba mora da zadovolji pravilo o poreklu. To znači da 51 odsto proizvoda treba da dolazi iz Srbije. U resornom ministarstvu ističu da naša zemlja već godinama izvozi široku paletu robe na prostor EAEU. U Rusiju se, kako navode, plasira čak 60 odsto ukupne domaće proizvodnje sira. U PKS kažu da je sporazum najznačajniji za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, kao i da će korist imati svi izvoznici i uvoznici sirovina.

- Potencijalno interesantni proizvodi za izvoz na tržište EAEU su konzervirano voće i povrće, džemovi, sokovi, kompoti, sadnice voća i kalema ruža, keramičke pločice, nameštaj, hrana za kućne ljubimce, a atraktivna je i saradnja u oblasti građevinarstva i informaciono-komunikacionih tehnologija - navodi Jelena Ivanković iz PKS.

NAJVIŠE IŠLE JABUKE

RUSKA Federacija, u odnosu na EAEU, naš je najznačajniji trgovinski partner, sa učešćem od 93 odsto u izvozu Srbije i oko 90 procenata u uvozu sa ovog tržišta - objašnjavaju u PKS. - Prošle godine su se iz naše zemlje na ovo tržište najviše plasirale jabuke, spoljni pneumatici za putničke automobile, hulahop čarape, soja u zrnu i lekovi. Vodeći uvozni proizvodi iz EAEU bili su prirodni gas, nafta i industrijska ulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024