GLAVAŠ

Jurica KERBLER

31. 05. 2021. u 13:15

DOK se čeka, po ko zna koji put, nastavak sudske lakrdije i da se napokon ustanovi ko je devedesetih godina naređivao svirepa ubistva Srba iz Osijeka, hrvatski predsednik Zoran Milanović povukao je novi skandalozan potez.

ГЛАВАШ

Arhvia

Branimiru Glavašu, gospodaru života i smrti u Slavoniji, koji je u međuvremenu osuđen za ratne zločine, vratio je Tuđmanova odlikovanja i generalski čin. Jer, formalno-pravno, suđenje je vraćeno na početak, iako je Glavaš već odsedeo pet godina nakon što su svedoci potvrdili da je naređivao ubistva srpskih civila.

Slučaj "Glavaš" slika je hrvatskog pravosuđa, porazna i tužna, gde se često ne traže istina i krivci, već raznim manevrima sprečava da se do pravde dođe. Tako je bilo i u slučaju Zec, tako je i sa zločinima nad Srbima počinjenim u "Oluji"... Nabrajati bi se moglo unedogled.

A kako u svemu uvek ima i politike, tako je i sa Glavašem. Bivši predsednik Ivo Josipović mu je oduzeo ordenje i čin, a vratio aktuelni Zoran Milanović, levičar, bivši šef SDP i premijer za čijeg mandata nije zabranjen ni ustaški pozdrav "Za dom spremni".

U nezapamćenom verbalnom duelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem, u kojem padaju uvrede kao u lokalnim birtijama, Milanović se sve više trudi da se umili krajnjoj desnici. Valjda i da Plenkoviću poruši podršku desnog korpusa, tradicionalno bliskog HDZ. I dok pravosuđe, sporo i neefikasno, ne rešava strahote iz devedesetih kada su Srbi iz garaža za mučenje završavali u Dravi, politika igra svoju igru, a Milanović grabi svoj deo kolača. Manevrišući između dezorijentisane levice i agresivne desnice koja bi iznova pisala istoriju, hrvatski predsednik želi da bude lider i jednih i drugih. Glavaš je deo tog scenarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili