TERORISTA SA PAŠTRIKA ODLAZI U HAG: Specijalni sud šalje nove pozive bivšim pripadnicima OVK, dok su optužnice i dalje u fiokama

S. S. R.

25. 08. 2020. u 20:54

ТЕРОРИСТА СА ПАШТРИКА ОДЛАЗИ У ХАГ: Специјални суд шаље нове позиве бившим припадницима ОВК, док су оптужнице и даље у фиокама

Očekuje se još optužnica protiv terorista

SPECIJALNI sud za zločine na Kosovu i Metohiji još nije obavestio javnost da li je podignuta prva opužnica protiv pripadnika terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova", za šta je rok istekao pre dva dana, ali su nastavili da šalju pozive za saslušanja učesnicima u ratu.

Obaveštenje da drugi put odgovara na pitanja dobio je lider albanske stranke DUI u Severnoj Makedoniji i nekadašnji član glavnog štaba OVK Alji Ahmeti, bivši pripadnik OVK Zijadin Hodža, kao i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Hadži Šalja.

Ahmeti je rekao da će u Hag otići u svojstvu svedoka 2. i 3. septembra, dok je Šalja, bivši komandant 121. brigade Paštrik zone, izjavio da ide kao osumnjičeni u Hag 8. septembra, u vezi sa događajima od 1998. do 2000. godine. Prvi je još od osamdesetih godina prošlog veka poznat kao velikoalbanski aktivista. On je uz pomoć emigracije po inostranstvu sakupljao sredstva za finansiranje terorističke OVK, u Švajcarskoj i Nemačkoj je prošao gerilsku obuku sa Tačijem.

Saborac Ahmetija je Talet Džaferi, bivši komandant 116. brigade "Oslobodilačke nacionalne armije", produžene ruke OVK u Makedoniji. On se sumnjiči da je 2001. učestvovao u napadu na kolonu makedonskih specijalaca tokom kojeg su ubijena osmorica policajaca.

Osim obelodanjivanja optužnice koja je sudiji za prethodni postupak podneta u februaru, čeka se i epilog za optužbe protiv predsednika privremenih institucija na KiM Hašima Tačija i njegovog saradnika Kadrija Veseljija, za ubistva skoro 100 ljudi.

POČETAK TAČIJEVE ODBRANE

TAČIJEV stav da skupština tzv. Kosova produži mandat Specijalizovanih veća sve do odluke Saveta EU o zatvaranju te međunarodne institucije, iako je ranije, kao i gotovo svi političari sa KiM bio protiv ove pravosudne institucije, javnost ocenjuje kao "početak njegove odbrane".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

aco

25.08.2020. 22:16

Sve je to bacanje prasine u oci srbima .Taj isti Hag je trazio hapsenja i zatvor kako srba tako i hrvata a albance pozivaju na razgovor i posle toga idu kuci slobodni.