POSLE PRESUDE DARKU ŠARIĆU: Postupak trajao 9 godina, ispitano stotine svedoka, osuđeno još 12 okrivljenih

N. BIJELIĆ

01. 08. 2020. u 06:47

VEĆINOM glasova tročlanog krivičnog veća Specijalnog suda u Beogradu juče je Darko Šarić osuđen prvostepenom presudom na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih trgovinom narkotika.

ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ ДАРКУ ШАРИЋУ: Поступак трајао 9 година, испитано стотине сведока, осуђено још 12 окривљених

Foto: "Novosti"

Pljevljak nije bio u sudnici, jer, kako su veće obavestili zatvorski stražari, nije želeo da ga privedu iz pritvora.

Istom odlukom, još 12 okrivljenih je osuđeno na ukupno 44 godine zatvora, dvoje je zbog nedostatka dokaza oslobođeno, dok je protiv dvoje odbijena optužba.

Tako je Nebojša Jestrović osuđen na pet godina zatvora, dok je dve više "zaradio" advokat Radovan Štrbac. Na po četiri godine zatvora osuđeni su Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić (u odsustvu), Marinko Vučetić, Boban Stojiljković i Bojan Stanojković. Na po tri godine zatvora osuđeni su Aguš Erdinč i Marko Dabović. Kazna od po dve godine zatvora izrečena je Stevici Kostiću, Goranu Vučkoviću i Goranu Bogdanoviću.

Sudskom odlukom, krivice su oslobođeni Dubravka Štrbac i Nemanja Krstajić, dok je optužba odbijena za Dušana Kovačevića i Nebojšu Spasića. Postupak se do 8. jula vodio i protiv Andrije Krlovića, ali je u odnosu na ostale okrivljene, protiv njega proces razdvojen zbog bolesti.

Predsednik veća, sudija Siniša Petrović, obrazlažući odluku, kazao je da je krivično delo počinjeno od 2008. i tokom 2010. godine.

SVEDOK JERKOVIĆ

OBRAZLAŽUĆI presudu, sudija se posebno osvrnuo na svedočenje Mileta Jerkovića, koji je svojevremeno na devet glavnih pretresa "detaljno iznosio saznanja o prodaji svojih preduzeća Darku Šariću":

- Jerković nijednom nije odstupio od svojih izjava, a sve što je kazao potkrepljeno je drugim dokazima, kao i presretnutim telefonskim razgovorima.

- Prljav novac kriminalne grupe, koju je 2008. godine oformio Darko Šarić sa više drugih osoba, a koja se bavila prometom opojnih droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo, vršeći konverziju i prenos imovine, investirajući ga u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije - kazao je sudija, dodajući da su se bavili finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća.

Tokom devetogodišnjeg sudskog procesa izveden je, kako je kazao Petrović, enormno veliki broj dokaza, ispitano je više od stotinu svedoka, preslušan veliki broj prisluškivanih razgovora, saslušani su veštaci ekonomske struke. Sve je to, kako je rekao, iziskivalo mnogo vremena i napora. Kad je reč o visini kazne, Petrović je naglasio da su došli do zaključka da treba da primene blaži zakon, prema kojem je za pranje para zaprećena kazna od jedne do 10 godina zatvora:

- U vremenu u kojem su izvršili krivično delo na snazi su bila dva zakona, od 2006. do 2009. blaži, a posle septembra 2009. zakon koji je stroži. Sud se morao baviti poreklom novca, koji je uvođen u platni promet Srbije na različite načine i utvrđeno je da on potiče od šverca kokaina. Sudska praksa je da ne mora postojati pravosnažna presuda za šverc kokaina da bi se utvrdilo postojanje pranja novca. Postoje objektivne okolnosti da novac potiče od šverca droge, a tokom postupka je izveden deo dokaza koji se odnose na to.

Petrović je istakao da je sud prihvatio Šarićevu odbranu da je svoje preduzeće "Štampa" prodao "Vacu" 2009. godine, za šta je uplaćeno 30 miliona evra, od kojih je više od 20 miliona evra uplaćeno Pljevljaku:

ODUZETA IMOVINA

Sudija Petrović je naveo i da je od okrivljenih oduzeta protivpravno stečena imovina. Reč je o Privrednom društvu "Mladi borac" iz Sonte, "Jedinstvu" iz Gajdobre, "Mitrosremu" iz Sremske Mitrovice, UTP "Putnik" ad Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" iz Preševa, "Danzo invest". Oduzet je i magacinski prostor pančevačkog preduzeća "AMC Zvezda", kao i tri stambena objekta u Beogradu na uglu Juhorske i Danteove ulice.

- Međutim, sud ne prihvata način na koji je Šarić došao do udela u procentu "Štampe", tako što je pružao zaštitu jednom vlasniku. Sporno je odakle je novac koji je uložio u tu firmu, a sumnja se da je reč o prljavom novcu, koji pripada grupi koja se u to vreme bavila švercom droge.

ČEKA SE ODLUKA APELACIJE ZA DROGU

PRED Apelacionim sudom u Beogradu u martu je održana sednica po žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima iz Južne Amerike. Na ukupno 220 godina zatvora osuđeno je 17 okrivljenih, koji se terete da su pripadnici njegove kriminalne grupe. Trenutno se čeka odluka Apelacije da li će potvrditi presudu ili je preinačiti. Prethodnu odluku Specijalnog suda, kojom je Šarić bio osuđen na dve decenije zatvora, Apelacioni sud je ukinuo i vratio na novo suđenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)