ZA BOLJE SNABDEVANJE STRUJOM: "Elektromreža Srbije" u okolini Nove Varoši pustila u rad trafostanicu "Bistrica"

D. GAGRIČIĆ

18. 05. 2021. u 09:45

NOVA EMS trafostanica TS "Bistrica" puštena je pod napon uvođenjem 110 kV dalekovoda 134/3 HE "Kokin Brod" - HE "Potpeć".

ЗА БОЉЕ СНАБДЕВАЊЕ СТРУЈОМ: Електромрежа Србије у околини Нове Вароши пустила у рад трафостаницу Бистрица

Foto: EMS

Izgrađena je u novovaroškom selu Radoinja, pored puta Kokin Brod - Priboj, u koju se sliva mreža dalekovoda i doprinosi stabilnijem radu elektroenergetskog sistema u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. EMS je u opremanje ove trafostanice, u poslednje tri godine, uložio 8,15 miliona evra.

Puštanjem u rad TS "Bistrica" postiže se stabilniji rad elektroenergetskog sistema Srbije, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i dugoročno obezbeđenje napajanja električnom energijom potrošača na području Nove Varoši, Čajetine, Priboja, Prijepolja, Sjenice, Novog Pazara, Raške i Tutina.

Kako kažu u EMS, za potrebe priključenja ovog objekta gradi se rasplet četiri postojeća dalekovoda. Planirano je da prvi 220 kV dalekovod bude uveden u TS "Bistrica" tokom avgusta ili septembra ove godine, a da kompletan projekat bude okončan u prvoj polovini 2022. godine. Projekat je finansiran sopstvenim sredstvima EMS.

U TS "Bistrica" ugrađena je oprema savremene tehnologije, koja će omogućiti da se pouzdano upravlja sa više dalekovoda povezanih u jednoj tački. Pored velike važnosti za elektroenergetski sistem regiona, TS "Bistrica" će dugoročno obezbediti stabilno napajanje strujom potrošača na području Raške oblasti.

Foto: EMS

EKOLOŠKA

ZA ovaj projekat izrađena je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. TS "Bistrica" je projektovana i izgrađena tako da ne postoji mogućnost ugrožavanja prirode i zdravlja meštana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)