NAJVIŠE KASNE PARE SA ''PLASTIKE'': Podaci Udruženja banaka Srbije pokazali da su dužnici sve redovnije platiše

B. Ca.

08. 05. 2021. u 19:59

OD ukupnog broja dužnika po osnovu svih kredita, njih 139.537, prema podacima Udruženja banaka Srbije, kasnilo je u otplati obaveza bankama.

НАЈВИШЕ КАСНЕ  ПАРЕ СА ПЛАСТИКЕ: Подаци Удружења банака Србије показали да су дужници све редовније платише

Foto A. Stanković

Dok je pre osam godina docnja u dugu svih bankarskih kredita učestvovala sa 12,5 odsto, danas je četiri puta manja. Poslednji presek ove godine pokazuje da je za oko pet odsto manje lizing ugovora u docnji nego lane, a da docnja u ostatku duga učestvuje sa 5,6 odsto.

Najveće kašnjenje beleži se na obaveze po kreditnim karticama - čak 12,1 odsto "plastike" je u docnji, zatim tekućim računima, gde je svaki deseti račun skliznuo u nedozvoljeni minus. Broj lizing ugovora koji su u docnji je 704, što je za 1,1 odsto manje nego prošle godine. Prosečan dug po lizing ugovorima građana je 1,4 miliona dinara.

Statistika pokazuje da iako zaduženost iz godine u godinu raste, broj neredovnih platiša se uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, smanjuje. Stručnjaci kažu da su verovatno tome između ostalog doprinele i olakšice, naročito tri moratorijuma u otplati dugova, koje je omogućila Narodna banka Srbije.

DUŽNI SMO 24 MILIJARDE EVRA

ANALIZA UBS za poslednji kvartal ove godine pokazuje da od 24 milijarde evra, koliko je ukupni dug po svim kreditima, građana i privrede, 3, 1 odsto u docnji. Pravna lica neredovno plaćaju obaveze u 3,7 odsto slučajeva, a stanovništvo u 2,2 procenata. U odnosu na početak godine, docnja je manja za 0,3 odsto, a u poređenju sa istim periodom lane, za ceo procenat. Za poslednjih osam godina, najveća je bila docnja 2015. godine - čak 18,6 procenata.

Dok je broj tekućih računa u docnji manji za 3,6 odsto nego prošle godine, situacija sa kreditnim karticama se pogoršala za čak 13,8 odsto. Tako je od oko 1,2 miliona kreditnih kartica u vlasništvu nešto više od milion korisnika, njih 61.767 zašlo je u docnju. Više za oko 7.500 nego lane.

Foto V. N.

Bolja situacija vidi se i po lizing ugovorima. Njihov broj je na kraju marta bio 5.282, što je za 291 više nego mesec dana ranije, a za 624 nego pred početak korona-krize, kada ih je bilo 4.658. Tako je broj ovih ugovora za godinu dana porastao za 13,4 procenta, a u odnosu na prethodni mesec za gotovo šest odsto. S druge strane, učešće docnje u ostatku duga smanjeno je za 1,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a za 0,4 odsto na prethodni mesec.

Beleži se, međutim, i veća docnja u martu u odnosu na februar, ali ukupno je smanjena u odnosu na 2020. godinu. Povećan je i broj korisnika lizinga sa 4,242 u 2020. godini na 4.717, odnosno za više od 11 procenata.

Kako u UBS objašnjavaju, docnja kod pravnih lica i preduzetnika predstavlja dospele nenaplaćene obaveze preko 15 dana, a kod fizičkih lica više od 60 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca