VAUČERI BANJAMA UDAHNULI ŽIVOT: Veliko interesovanje za još 20.000 "čekova" koji se mogu koristiti za odmor u Srbiji

J. Subin

08. 05. 2021. u 19:00

SRPSKI turizam je procvetao od kada država dodeljuje vaučere za odmor u našoj zemlji. Mnoge destinacije su oživele, a najviše ih koriste penzioneri.

ВАУЧЕРИ БАЊАМА УДАХНУЛИ ЖИВОТ: Велико интересовање за још 20.000 чекова који се могу користити за одмор у Србији

Foto D. Dozet

Vrednosni ček od 5.000 dinara, za prva dva meseca ove godne, već je uzelo 100.000 građana, a država je rebalansom izdvojila dodatni novac za još 20.000. U zavisnosti od interesovanja, stručnjaci kažu da postoji mogućnost štampanja dodatnih vaučera.

PRIJAVE

POPUNjENE prijave podnose se na šalterima "Pošte", a rok je 15. oktobar 2021. godine. Pravo na vaučere za subvencionisani odmor imaju penzioneri, nezaposleni koji su na birou, zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, a od prošle godine i studenti.

Iz državne kase izdvojeno je još 100 miliona dinara. Više od 1.100 ugostiteljskih objekata je registorovano da primi vaučere. Inače, broj onih gde može da se iskoristi ova državna dotacija za odmor, raste iz dana u dan. Ovo je jedan od glavnih načina da se privuče što veći broj turista. Prošle godine je do 15. oktobra, do kada je trajala akcija, izdato 274.010 vaučera. To je, ujedno, bio i rekordan broj, a najviše mu je doprinela situacija sa pandemijom.

- Glavni uslov da bi se dobio vaučer jeste da se provede najmanje pet noći u nekom od registrovanih objekata - ispričao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Svake godine je sve više tih objekata. Svi su prijavljeni i objavljeni na sajtu Ministarstva trovine, turizma i telekomunikacija. Svi građani mogu da apliciraju, a jedini uslov je da nemaju prihode veće od 70.000 dinara mesečno.

POSEĆENO Domaća lečilišta najtraženija, Foto M. Labudović

 

Kako objašnjava Seničić, na zvaničnom sajtu rezerviše se smeštaj u objektu. Sa potvrdom o rezervaciji i ličnom kartom, građani se prijavljuju u pošti, a vaučeri stižu na kućnu adresu. Kao i svih godina, od kada se vaučeri dodeljuju, najtraženije su banje i planine.

Država je, inače, u 2020. omogućila da se oni koriste i u gradovima, kako bi smanjili štetu koja je nastala zbog nedolaska stranih turista u Beograd i Novi Sad.

- Savetujemo putnicima da ne traže samo najpoznatije već i alternativne turističke destinacije, na kojima se može povoljno letovati - istakao je Seničić.

- Vlada veliko interesovanje i za reke u Srbiji.

PREDAH Nezamenjiv odmor u prirodi, Foto M. Anđela

Najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Kopaonik, Zlatibor, Divčibare i Banja Koviljača. Država je u prošloj godini najpre odobrila 100.000 vaučera, da bi do kraja februara proširila na još 60.000.

Sredinom maja, zbog krize izazvane pandemijom, a kako bi ohrabrili i domaće turiste da putuju po Srbiji, odlučeno je da se izdvoji novac za dodatnih 400.000 vaučera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve