ZA NOVO GREJANJE OD 37.000 DO 330.000 DINARA: Koliko košta zamena ili ugradnja energetski efikasnijeg sistema uz subvenciju države

E. B. TALIJAN

06. 05. 2021. u 12:00

PRIJAVLjIVANjE građana za finansijsku pomoć države, u cilju unapređenja energetske efikasnosti domova trebalo bi da počne u julu, kada lokalne samouprave raspišu javni poziv.

ЗА НОВО ГРЕЈАЊЕ ОД 37.000 ДО 330.000 ДИНАРА: Колико кошта замена или уградња енергетски ефикаснијег система уз субвенцију државе

Foto V. N.

Kao što su "Novosti" već pisale, između ostalog, subvencionisaće se i zamena sistema grejanja, i to isključivo kotlova koji kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu, u šta spadaju pelet, briket, sečka i piroliza drveta. Domaćinstva će moći da ugrade i toplotnu pumpu.

Efikasniji sistem grejanja omogućava da se smanji nepotrebna potrošnja energije i da se ostvare značajne uštede na računima. Predviđeno je da građani plate 50 odsto troškova za radove na energetskoj sanaciji, a drugu polovinu obezbeđuju Ministarstvo i jedinica lokalne samouprave.

Teško je uraditi procenu izdataka za ugradnju ili zamenu grejnih sistema, jer to zavisi od brojnih faktora, ali naši reporteri su napravili grubu računicu. Za kuću od 60 kvadrata, koja već ima instalacije i radijatore, najpovoljnije cene kotlova, u zavisnosti od vrste goriva koji koriste, kreću se od 60.000 do 140.000 dinara, a njihova ugradnja je od 15.000 do 20.000 dinara. To znači da bi građani trebalo da izdvoje od 37.500 do 80.000 dinara, dok bi drugu polovinu subvencionisala država.

Toplotne pumpe su skupe i koštaju od 470.000 dinara pa naviše, ali donose i drastične uštede. Ukoliko se radi čitava mreža, onda ovim ciframa treba dodati još oko 1.500 evra, odnosno 175.000 dinara. To je okvirna cena za instalacije i radijatore sa ugradnjom.

Domaćinstvo bi, na primer, za kompletnu mrežu i standardni kotao, što ukupno košta oko 250.000 dinara, trebalo da plati 125.000 dinara, a drugu polovinu bi finansirala država.

Ukupni troškovi za toplotnu pumpu iznosili bi 660.000 dinara, a građani bi plaćali 50 odsto, odnosno 330.000 dinara.

Milan Komazec, iz poznate beogradske firme za prodaju, ugradnju i servisiranje grejne tehnike, objašnjava da je raspon cena za zamenu, odnosno ugradnju grejnih sistema u nekoj kući od 60 kvadrata veliki.

- To je kompleksna računica, zavisi od objekta, rasporeda prostorija, vrste kotla, proizvođača, zahteva klijenata, da li je u pitanju podno, zidno grejanje ili putem radijatora, kojih isto ima različitih tipova, debljine cevi, same usluge montiranja... - navodi Komazec za naš list.

- Kada govorimo o gasnim kotlovima, oni se uglavnom prave od 24 kilovata, ali se šteluju na onoliko koliko je potrebno. Za kuću od 60 kvadrata bi to bilo oko 15 kilovata. Standardni, tzv. konvencionalni kotlovi koštaju od 60.000 do 100.000 dinara.

PRVO OPŠTINE, PA GRAĐANI

OPŠTINE i gradovi imaju rok do 21. maja da se jave na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo energetike za dodelu sredstava za Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a posle toga počinje prijavljivanje građana. U pozivu se navodi da će se finansirati postavljanje termičke izolacije, zamena spoljnih prozora, vrata, sistema grejanja ili njegovog dela. Biće moguće i opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Kondenzacioni kotlovi, kako ističe, imaju značajno bolje iskorišćenje energije od standardnih i zato su skuplji, i njihova cena se kreće od 120.000 dinara.

- Kotao na pelet do 15 kilovata, kvalitetnog proizvođača, košta oko 140.000 dinara pa naviše - kaže Komazec.

- Građani se uglavnom raspituju za toplotne pumpe. To je veća investicija, ali je tu i najveća ušteda, računi su drastično manji. Struju troši samo za kompresor i za ventilatore koji uzimaju toplotu iz vazduha. Najjeftinije su oko 4.000 evra, odnosno 470.000 dinara. Kod njih je veoma važno da iskusni stručnjaci naprave pravilnu procenu kojih dimenzija treba da bude pumpa da bi generisala potrebnu energiju za zagrevanje kuće. U suprotnom, može da se desi da skupo platite, i da se posle smrzavate.

Za kuće koje nemaju razvučenu mrežu, gruba procena troškova za ugradnju instalacija, cevi, radijatora, ventila i uslugu montiranja iznosi oko 1.500 evra, odnosno 175.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode