POVEĆANE PLATE U JAVNOM SEKTORU: Ministar Mali naglasio da Srbija ima najbolje rezultate u Evropi kad je reč o rastu BDP-a

Novosti online

21. 04. 2021. u 12:47

MINISTAR finansija Siniša Mali danas je predstavio Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu za 2021. godinu poslanicima u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i istakao da se njime nastavlja snažna i odlučna borba protiv pandemije virusa korona i bitka za dalji napredak i jačanje privrede. Istovremeno, kako je rekao, nastavlja se i realizacija najvećih infrastrukturnih i započinju novi kapitalni projekti.

ПОВЕЋАНЕ ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Министар Мали нагласио да Србија има најбоље резултате у Европи кад је реч о расту БДП-а

Foto: Ministarstvo

Predloženi rebalans budžeta predviđa 1.356,2 milijarde dinara ukupnih prihoda i primanja, 1.768,4 milijarde dinara ukupnih rashoda i izdataka. Projekcija BDP-a za ovu godinu zadržana je na nivou od 6 odsto.

Predstavljajući rebalans, ministar finansija je rekao da javni dug na nivou opšte države do kraja godine neće preći 60 odsto, za šta smatra da je dobar rezultat, ako se ima u vidu pandemija koja u celom svetu ne posustaje.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Srbija u teškim uslovima uspela da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu BDP-a, da očuva zaposlenost i ekonomiju i da pokaže da je država tu za privredu i njene građane. Napomenuo je i da je inflacija stabilna i na niskom nivou i da je obezbeđena stabilnost deviznog kursa.

Foto: Ministarstvo

Posebno se osvrnuo na priliv stranih direktnih investicija, koji je i u 2020. godini ostao visok i iznosio 2,9 milijarde evra neto priliva, dok je bruto priliv veći od tri milijarde evra.

- Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija imaju zajedno 1,7 milijardi evra stranih direktnih investicija, a Srbija sama ima skoro tri milijarde- rekao je on.

Najavljeno novo povećanje plata i penzija

- Mi smo jedini u svetu imali rast penzija i plata. Penzije su porasle za 5,9 odsto, minimalna zarada za 6,6 odsto, plate u javnom sektoru za 5 odsto. Ovime smo potvrdili da smo jedna od retkih zemalja koja je u uslovima pandemije akcenat stavila na poboljšanju životnog standarda - rekao je Siniša Mali tokom svog obraćanja poslanicima i poduvkao da ukoliko se svi zajedno izborimo za veći rast ekonomije, otvaramo prostor za dalji rast penzija i plata.

Na kraju svog obraćanja narodnim poslanicima, Siniša Mali je sumirao sve aspekte rebalnasa budžeta gde je zaključio da naša zemlja ide u dobrom pravcu i najavio novi rast plata.

Napomenuo je da je Srbija dobra investiciona destinacija, što je prepoznala rejting agencija Moody’s, koja je u martu povećala rejting naše zemlje na „Ba2“ sa „Ba3“, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje. Nedavno je i rejting agencija Fitch potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od „BB+“, uz stabilne izglede za dalje povećanje, što su odlične vesti kako je ocenio ministar, jer se to dešava u vreme velike svetske ekonomske krize.

Kao glavne razloge za pripremu rebalansa budžeta, Mali je istakao neophodnost umanjenja negativnih posledica pandemije virusa korona po građane Srbije, kroz ubrzanje ekonomije, ulaganje u kapitalne projekte i zdravstvo.

- Treći paket podrške  predviđen je u iznosu od 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra. Smatram da ćemo kroz taj paket podrške značajno pomoći našu privredu i očuvati njenu likvidnost- naveo je Mali i dodao da u zbiru sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vrede oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,2 odsto BDP-a.

Podsetio je da je predviđena isplata tri puta po pola minimalne zarade za sve privredne subjekte koji se prijave za tu vrstu pomoći države, i to za mart, april i maj, kao i da je isplata već počela.

Naveo je da je planirana sektorska podrška za autoprevoznike koji će dobiti 600 evra po autobusu. Takođe, gradski hoteli će dobiti 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, i ta pomoć će biti isplaćena u poslednjoj nedelji aprila.

Kako je ministar objasnio, planirana je i sektorska pomoć u vidu dve minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, koja će biti uplaćena u julu i avgustu. Takođe, u tom periodu dve minimalne zarade dobiće i samostalni umetnici.

Foto: Ministarstvo

Mali je poslanicima objasnio da je pred njima i novi predlog zakona koji se odnosi na drugu garantnu šemu, a kojom je obezbeđeno dodatnih 500 miliona evra (60 milijardi dinara) za najugroženije sektore i kompanije.

Osvrnuo se i na pomoć države građanima i podsetio da je predviđeno izdvajanje oko 43,2 milijarde dinara za uplatu 30+30 evra svim prijavljenim punoletnim državljanima Srbije. Prijavljivanje će biti preko portala Uprave za trezor i preko kontakt centra, od 28. aprila do 15. maja.

Podsetio je da je planirano da penzioneri dobiju dodatnih 50 evra, odnosno ukupno 110 evra od države kao vid pomoći, za šta je izdvojeno 10 milijardi dinara. Kada je reč o nezaposlenima, država će im uplatiti ukupno 120 evra.

- Dakle, osim 60 evra za koje se mogu prijaviti svi punoletni građani Srbije, nezaposleni će dobiti i dodatnih 60 evra u junu mesecu- rekao je ministar.

Naglasio je da će dodatna pomoć i podrška biti pružena Srbima na Kosovu i Metohiji, koja će biti isplaćena u maju mesecu. Pomoć od 100 evra će dobiti svi Srbi, uključujući i decu, dok nezaposleni na Kosovu mogu očekivati dodatnih 100 evra (ukupno 200 evra za nezaposlene na KiM), objasnio je Mali.

Ministar kaže da je jedan od ciljeva nikad veće ulaganje u kapitalne investicije, pa se tako ta brojka na nivou opšte države kreće oko 430 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP-a.

- Podsetiću vas da je udeo kapitalnih rashoda u BDP-u 2010. godine iznosio 3,2 odsto BDP-a, 2011. taj procenat je bio 3,1 odsto, a 2013. godine samo dva procenta BDP-a. Sa druge strane, 2019. godine udeo kapitalnih rashoda u odnosu na BDP je bio 4,9 procenata, a sada izdvajanja dosežu 7,2 odsto BDP-a, što su najveća izdvajanja za kapitalne investicije u novijoj istoriji- naglasio je Mali i dodao da se nastavkom velikih ulaganja za kapitalne investicije sprovodi program „Srbija 2025“, koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić postavio kao jedan od prioriteta.

Napomenuo je da će Srbija do kraja godine graditi čak osam auto-puteva  što ne postoji, kako je ocenio, nigde u Evropi, verovatno ni u svetu.

Predstavljajući rebalans budžeta, Mali je napomenuo da je zdravstveni sistem važan i neophodan za postojanje i opstanak države i društva, zbog čega se nastavlja sa ulaganjima u zdravstvo, kako kroz izgradnju i obnovu bolnica i domova zdravlja, tako i kroz nabavku medicinske opreme, materijala i lekova.

Objasnio je da su ukupna izdvajanja za zdravstvo u 2019. godini iznosila 289 milijardi, dok su sada 417,7 milijardi dinara, što je za milijardu evra više.

Istakao je i da je 2,5 milijarde dinara opredeljeno za izgradnju fabrike vakcina, da je planirana izgradnja nove kovid bolnice u Novom Sadu, da će se graditi Kliničko-bolnički centar u Gračanici, da je predviđena rekonstrukcija Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici. Među projektima koji će biti realizovani, između ostalog,  planirani su i rekonstrukcija Kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Podsetio je da su od 1. marta ove godine povećane plate u Vojsci Srbije, tako što su oficiri dobili povećanje plata od 4 odsto, podoficiri od 8 procenata, a profesionalni vojnici 12 odsto, za šta je rebalansom budžeta opredeljeno tri milijarde dinara.

Ministar je naglasio i značajno veća izdvajanja za ekologiju, pošto su obezbeđena dodatna sredstava od 16 milijardi dinara.

- Tako je ukupan budžet za ekologiju preko 24 miljarde dinara, odnosno tri puta više u odnosu na inicijalni budžet koji je iznosio osam milijardi- rekao je Mali i izdvojio dva najveća projekta Ministarstva za zaštitu životne sredine: izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za šta je ukupna vrednost 200 miliona evra i izgradnju regionalnih centara za upravljanje otpadom i pratećom opremom, za šta je obezbeđeno 100 miliona evra.

Naglasio je i da je rebalansom predviđeno dodatnih 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu, pa su predviđena ukupna izdvajanja sada 58,3 milijardi dinara, što čini 5 procenata budžeta Republike Srbije.

Poslanike je upoznao i sa drugim projektima, čije je sprovođenje planirano rebalansom budžeta. Između ostalog naveo je da je planirano izdvajanje od 100 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, da je izdvojeno dodatnih 300 miliona dinara za podršku filmskoj industriji, a za nagradni fond nove nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ 350 miliona dinara.

Napomenuo je da su sredstva Ministarstva omladine i sporta povećana za 1,9 milijardi dinara, a da je obezbeđeno i dodatnih 90 miliona dinara za organizaciju više od 50 velikih međunarodnih takmičenja i manifestacija.

Ministar finansija pozvao je poslanike da podrže ovaj zakonski predlog i  zaključio je da je neophodno da se nastavi borba za svaki novi kilometar auto-puteva i pruga, za svaku novu bolnicu, dom zdravlja, školu, fabriku, za nove investitore, jer Srbija ne sme da stane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti