TELEKOMUNIKACIONI DŽIN ULAZI U KRIPTOSVET: Investira u platformu za transakcije virtuelnom valutom

Novosti online

20. 04. 2021. u 22:24

„DOJČE telekom“ je investirao u blokčejn platformu "Celo" za finansijske transakcije virtuelnom valutom.

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОНИ ЏИН УЛАЗИ У КРИПТОСВЕТ: Инвестира у платформу за трансакције виртуелном валутом

Foto: Depositphotos

Ta platforma omogućava korisnicima pristup preko mobilnih telefona projektima „decentralizovanog finansiranja“, čime će zaobići tradicionalne finansijske kompanije, saopšteno je danas iz te nemačke kompanije.

Nije obelodanjeno o kolikoj je investiciji reč, prenosi Rojters.

„Dojče telekom“ je takođe naveo da je kupio izvesnu količinu digitalnog tokena Celo, ne precizirajući iznos, a koji se koristi na toj platformi, pridruživši se tako velikim kompanijama poput „Tesle“, koji je investirao u digitalne valute.

Decentralizovani finansijski projekti nude usluge u rasponu od razmene kriptovaluta, preko kreditiranja do osiguranja, omogućavajući korisnicima da zaobiđu tradicionalne finansijske kompanije, prenosi B92.

Ovaj, uglavnom neregulisani sektor, poznat pod nazivom „De faj“, eksplodirao je tokom pandemije kovida 19, pri čemu je vrednost kriptovaluta na takvim platformama ove godine skočila tri puta na oko 60 milijardi dolara.

Kompanija „Celo“, sa sedištem u San Francisku, koja se koristi u preko 100 zemalja, omogućava korisnicima da šalju i primaju novac u formi tokena putem mobilnih telefona, kaže suosnivač Rene Rajnsberg.

Token Celo ima tržišnu kapitalizaciju od oko 800 miliona dolara u odnosu na jedan bilion dolara kapitalizacije bitkoina.

-Nemamo pojma gde će biti Celo za pet do deset godina, ali smatram da je naša zamisao da neće nestati- rekao je Andreas Ditrih, šef centra za blokčejn rešenja u sektoru ’Dojče telekoma‘ T-Sistems MMS.

Mada su se pojedini globalni korporativni investitori priključili trendu trgovanja i plaćanja digitalnim valutama, neki finansijski rukovodioci i računovođe zaziru od rizika da svoje bilanse stanja i reputaciju izlože ovoj vrsti izuzetno volatilne i nepredvidive imovine.

Iz „Dojče telekoma“ kažu da bilo kakve fluktuacije vrednosti Celo tokena koje poseduje ne bi imale primetan uticaj na njegove poslovne rezultate, imajući u vidu obim investicije, ali nisu naveli koliko ona iznosi.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine