KINA PODRŽAVA BITKOIN? Novo finansijsko oružje Pekinga kojim preti američkom dolaru

Novosti online

08. 04. 2021. u 20:45

MOGUĆE je da kineska vlada podržava popularnu kriptovalutu bitkoin kao sredstvo za podrivanje spoljne i monetarne politike Amerike, izjavio je Piter Til, investitor i suosnivač PejPala.

КИНA ПОДРЖАВА БИТКОИН? Ново финансијско оружје Пекинга којим прети америчком долару

Foto:

On je dodao da je Peking na isti način pokušao da upotrebi i evro.

Til je na virtuelnoj konferenciji, koju je organizovala Fondacija Ričard Nikson, rekao da bi SAD trebalo da razmotre strože propise o kriptovalutama.

Komentarišući da li bi kineska digitalna valuta mogla da ugrozi status američkog dolara kao globalne rezervne valute, biznismen je sugerisao da će „interni stejblkoin u Kini“ iznositi nešto više od „totalitarne merne jedinice“.

Foto: Free Images Pixabay

„Sa stanovišta Kine, oni ne vole da SAD imaju ovu rezervnu valutu, jer ona omogućuje mnogo moći putem lanaca snabdevanja naftom i slično. Iako sam pobornik kriptovaluta, posebno bitkoina, pitam se da li bi u ovom trenutku i bitkoin trebalo delimično smatrati kineskim finansijskim oružjem protiv SAD, jer je pretnja fiat valutama a posebno ugrožava američki dolar“, naveo je.

On je dodao da je Kina poslednjih godina pokušala da denominuje trgovinu naftom u evrima, u pokušaju da podrije globalni položaj dolara, prenosi RT.

„Mislim da evro možete smatrati delom kineskog oružja prema dolaru - poslednja decenija nije baš funkcionisala na taj način, ali Kina bi volela da vidi dve rezervne valute, poput evra“, istakao je.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)