"TO JE CILJ I PUT S KOG NEĆEMO SKRENUTI": Mali o borbi protiv sive ekonomije i nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

Novosti onlajn

20. 04. 2021. u 13:47

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas novi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2021“, koja počinje 15. maja i trajaće do 25. juna, dok će drugi krug biti organizovan na jesen ove godine.

ТО ЈЕ ЦИЉ И ПУТ С КОГ НЕЋЕМО СКРЕНУТИ: Мали о борби против сиве економије и наградној игри Узми рачун и победи

Foto: Novosti

Mali je istakao da su prošlogodišnji rezultati nagradne igre bili odlični, zbog čega je doneta odluka da se ona ove godine ponovo organizuje.

- U onom velikom bazenu je bilo 11,5 miliona koverata, što je 115 miliona fiskalnih računa i slipova. Izračunali smo da je u tim računima bilo oko 100 miliona evra poreza na dodatu vrednost - rekao je on.

Mali je napomenuo da je svest građana o važnosti borbe protiv sive ekonomije podignuta, posebno kada je u pitanju značaj uzimanja fiskalnog računa prilikom kupovine.

- To je značajno jer na taj način obezbeđujemo novac za budžet, a onda od tog novca povećavamo plate i penzije, investiramo u bolnice, škole, vrtiće, nabavku lekova, za borbu protiv pandemije virusa korona. Veoma je važno da tu svest nastavimo i dalje da dižemo - naveo je ministar.

Siniša Mali je rekao da koverte sa slipovima i fiskalnim računima već mogu da se šalju, i dodao da su pravila nagradne igre nepromenjena u odnosu na prošlu godinu.  Računi koji će se uzimati u obzir su od 1. aprila 2021. godine.

Foto: Novosti

- U svakoj koverti treba da bude bar deset fiskalnih računa, ili bar deset slipova od platnih kartica, minimalne pojedinačne vrednosti od 100 dinara. Poštarina se ne plaća, tu se pravila nisu promenila. Važno je i to što smo podigli nagradni fond sa 250 miliona na 350 miliona dinara pa je u igri 16 stanova i 60 automobila fijat 500 L. Želimo da učinimo sve da građanima ova nagradna igra bude atraktivnija, a s druge strane da nastavimo da podižemo svest o važnosti borbe protiv sive ekonomije - rekao je Mali.

Podsetio je da je u prethodnom periodu usvojeno nekoliko važnih zakona, s ciljem smanjenja uticaja sive ekonomije, poput Zakona o fiskalizaciji, koji treba da počne sa primenom od 1. januara 2022. godine.

- Uveliko radimo na pripremama privrede da od 1. januara sledeće godine imamo nove fiskalne kase, koje će biti u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom, što će omogućiti efikasniju borbu protiv sive ekonomije i mnogo bolju naplatu poreza na dodatu vrednost - naveo je on.

Napomenuo je i da je usvojen Zakon o javnim nabavkama, a koji transparentno definiše postupak javnih nabavki kroz centralizovani portal, što je u skladu sa standardima Evropske unije.

- Ove i naredne nedelje pred poslanicima Skupštine Srbije biće Predlog zakona o e-fakturama, odnosno o elektronskom fakturisanju. To će u potpunosti promeniti način funkcionisanja srpske privrede, bar kada su fakture u pitanju. Prelazimo sa papirnih na korišćenje elektronskih faktura, i to će biti obaveza za sve privredne subjekte od 1. januara 2023. godine. Ako se ulazne i izlazne fakture upare, a očekujemo da će to u najvećem broju biti slučaj, povraćaj PDV-a će biti ubrzan. U istom danu ili dan posle biće vraćen porez na dodatu vrednost, što je jedan od najvećih zahteva naše privrede - objasnio je Mali.

Najavio je i da će Radno telo Vlade Republike Srbije za borbu protiv sive ekonomije, čiji je koordinator, u junu usvojiti novu strategiju u toj oblasti.

- Svaki procenat ekonomije koji iz sive pređe u belu zonu znači veće poreze i doprinose u budžet. To znači veću mogućnost investiranja u puteve, bolnice, u vakcine i zdravlje građana, u uređeniju i lepšu Srbiju. To je cilj i put s kog nećemo skrenuti - napomenuo je on i pozvao građane da uzmu učešće u novom ciklusu nagradne igre.

Predstavnica NALED-a i Saveza za fer konkurenciju Jelena Ristić, ocenila je nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ kao veoma podsticajnu i društveno odgovornu inicijativu.

- Pre pet godina kada je privreda okupljena u Savezu za fer konkurenciju predložila Vladi Srbije da se krene u organizovanje nacionalne lutrije, u kojoj će se prikupljati fiskalni računi i slipovi, niko nije mogao da očekuje da ćemo imati ovako dobar odziv građana i šesto izdanje - rekla je ona.

Dodala je i da koncept fiskalne i kartične lutrije predstavlja odličan mehanizam koji podstiče pre svega poresku kulturu i promoviše bezgotovinsko plaćanje, ali i napomenula da je neophodno uložiti dodatni napor u jačanje svesti o prednostima bezgotovinskih plaćanja i na bolju finansijsku inkluziju svih slojeva društva.

U okviru nagradne igre, organizovano je i takmičenje gradova i opština Srbije u fiskalnoj odgovornosti. Grad Vranje je među devet najuspešnijih lokalnih samouprava koje će podeliti po 20.000 evra za opremanje i obnovu škola, bolnica, vrtića i drugih objekata i prostora od javnog značaja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kaže da je ponosan na svoje sugrađane zbog aktivnog učešća u nagradnoj igri, čime su dali veliki doprinos smanjenju sive ekonomije i povećanju prihoda u republički budžet, od čega i lokalna samouprava ima koristi.

- Preko raznih resornih ministarstva u vidu sufinansiranja projekata možemo da unapredimo lokalnu komunalnu infrastrukturu, da opremimo i obnovimo bolnice, vrtiće, domove zdravlja, osnovne i srednje škole. Takođe, povećavaju se izdavanja za socijalnu zaštitu, ali i poslovnu infrastrukturu. Tako jedan dobar poslovni ambijent u lokalnoj samoupravi predstavlja benefit za dolazak investitora - rekao je on i zaključio da se nada da će neka od vrednih nagrada u ovom kolu usrećiti i nekog Vranjanca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)