BITKOIN TROŠI VIŠE STRUJE OD ARGENTINE: Potrošnja energije će dostići svoj vrhunac 2024. godine

Novosti online

09. 04. 2021. u 19:32

POTROŠNJA energije i emisije ugljenika povezane sa rudarenjem bitkoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini.

БИТКОИН ТРОШИ ВИШЕ СТРУЈЕ ОД АРГЕНТИНЕ: Потрошња енергије ће достићи свој врхунац 2024. године

Foto: Free Images Pixabay

To se navodi u novoj studiji upravo objavljenoj u Nejčr komjunikejšns.

Bez strožih propisa i promena politike, ti učinci bi mogli da potkopaju globalne napore da se planeta dovede u stanje održivosti, tvrde autori.

Vrhunac potrošnje 2024.

Kriptovaluta bitkoin oslanja se na blokčejn tehnologiju koja omogućava javno zabeležene peer-to-peer prenose putem šifrovanih računarskih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitkoina zahteva stalno trošenje i / ili širenje računarske procesorske snage, što je povezano sa povećanjem potrošnje energije.

Kineski istraživači Dabo Guan, Šoujang Vang i njihove kolege prate simulacijski model emisije ugljenika u protoku emisija ugljenika u bitkoin blokčejn operacijama u Kini. S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitkoina, procenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa dostići vrhunac 2024. godine, kad će iznositi oko 297 teravat-sati i generisati emisiju 130 miliona tona ugljenika, prenosi hrvatski portal Bug.

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije štetnih (stakleničkih) gasova u evropskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugerišu da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio uticaj rudarenja bitkoina na potrošnju energije i emisiju štetnih gasova.

Inače, u Kini se obavi više od 75 odsto blokčejn operacija u vezi sa bitkoinom, pokazuju podaci koje su autori studije preuzeli sa stranice btc.com.

Regulacija rudarenja

Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju da trenutne politike poput oporezivanja ugljenika nisu učinkovite u suzbijanju emisija iz industrije bitkoina. Umesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitkoina. Samo tako moći će da se promeni trenutna struktura potrošnje energije i smanje buduće emisije proistekle iz blokčejna.

(Bug.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Fata Morgana

10.04.2021. 16:02

kakva prevara, bez IKAKVOG pokrića sem auto-propagande od samog emitera na mediju na kom se zasniva i jednino postoji - netu .. ovo je veća prevara od dolarske, apsolutna perverzija, Bitkoin je religija

Petar

10.04.2021. 20:44

Pa to stoji, da se rudarenjem troši više struje, ali se i isplati. Bitcoinkupovinaprodaja raste iz dana u dan, tako da je račun za struju najmanji problem.

Fata Morgana

11.04.2021. 12:42

@Petar - na šta troši? na neki algoritam koji niko video nije, koji radi niko ne zna šta, proizvodeći grejanje miliona kartica .. verujte, zakopao sam tone zlata veoma duboko, koje sada otkopava milioni kartica, a to sam im namerno toliko otežao da ih greje, a to troši struju u ogromnim količinama, verujte, to će uskoro biti jedina potrošnja, a onda zamislite samo koliko je moj bitkoin vredan .. i kad drugi poveruju u piramidu, moći će te jedno vreme za njega nešto i da kupite, verujte, ako verujete $, što ne bi BC?