BITKOIN TROŠI VIŠE STRUJE OD ARGENTINE: Potrošnja energije će dostići svoj vrhunac 2024. godine

Novosti online

09. 04. 2021. u 19:32

POTROŠNjA energije i emisije ugljenika povezane sa rudarenjem bitkoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini.

БИТКОИН ТРОШИ ВИШЕ СТРУЈЕ ОД АРГЕНТИНЕ: Потрошња енергије ће достићи свој врхунац 2024. године

Foto: Free Images Pixabay

To se navodi u novoj studiji upravo objavljenoj u Nejčr komjunikejšns.

Bez strožih propisa i promena politike, ti učinci bi mogli da potkopaju globalne napore da se planeta dovede u stanje održivosti, tvrde autori.

Vrhunac potrošnje 2024.

Kriptovaluta bitkoin oslanja se na blokčejn tehnologiju koja omogućava javno zabeležene peer-to-peer prenose putem šifrovanih računarskih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitkoina zahteva stalno trošenje i / ili širenje računarske procesorske snage, što je povezano sa povećanjem potrošnje energije.

Kineski istraživači Dabo Guan, Šoujang Vang i njihove kolege prate simulacijski model emisije ugljenika u protoku emisija ugljenika u bitkoin blokčejn operacijama u Kini. S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitkoina, procenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa dostići vrhunac 2024. godine, kad će iznositi oko 297 teravat-sati i generisati emisiju 130 miliona tona ugljenika, prenosi hrvatski portal Bug.

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije štetnih (stakleničkih) gasova u evropskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugerišu da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio uticaj rudarenja bitkoina na potrošnju energije i emisiju štetnih gasova.

Inače, u Kini se obavi više od 75 odsto blokčejn operacija u vezi sa bitkoinom, pokazuju podaci koje su autori studije preuzeli sa stranice btc.com.

Regulacija rudarenja

Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju da trenutne politike poput oporezivanja ugljenika nisu učinkovite u suzbijanju emisija iz industrije bitkoina. Umesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitkoina. Samo tako moći će da se promeni trenutna struktura potrošnje energije i smanje buduće emisije proistekle iz blokčejna.

(Bug.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?